Polacy lubią miód, ale niewiele o nim wiedzą. Najczęściej w sklepie wybieramy miód wielokwiatowy, bo jest wersją bezpieczną i uniwersalną. A warto wiedzieć, że każdy kontynent ma swoje unikatowe kompozycje …
Kuchnia
-
-
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Pizzę wyróżnia to, że jest znana na całym świecie. Zajadają się nią ludzie od Europy po Stany Zjednoczone. Oto kilka ciekawostek związanych z tym …
-
W ostatniej dekadzie zużycie energii elektrycznej w polskich domach wzrosło o 40%. Główny powód? Większa ilość sprzętu AGD, w który wyposażamy nasze kuchnie. Mimo że cena za energię elektryczną nieco …
-
Słodycze to poważny wróg wymarzonej sylwetki – to puste kalorie, które w nadmiarze wpływają na ilość i jakość ciała, czyli kondycję i wygląd skóry. Węglowodanowa bomba kaloryczna zagraża zdrowiu i …
-
Czasami mamy ochotę na coś absolutnie wyjątkowego. Coś lekkiego, a jednocześnie pachnącego kuszącą słodyczą owoców, delikatnym aromatem cynamonu, orzeźwiającym smakiem jabłka, soczystą maliną. Często takie zachcianki bywały walką rozsądku….. z …
-
Sprawdzają się jako przegryzka między posiłkami oraz w roli głównego dania. Mieszczą się do torebki, doskonale zaspokajają głód i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Pasują także jako podstawa przekąsek na …
-
Zioła i przyprawy tracą swój aromat i wiele ze swoich właściwości jeśli są źle przechowywane i postępuje się z nimi nieprawidłowo. Pamiętajmy więc o traktowaniu ich z szacunkiem…
-
Makarony zyskały złą sławę. Mówi się, że są kaloryczne i dostarczają dużych ilości węglowodanów, dlatego często są pierwszym produktem odrzucanym przez osoby „na diecie” i nie tylko. Niesłusznie.
-
Pieczywo, to produkt, który praktycznie każdy z nas jada na co dzień – wybierajmy to o wysokiej wartości odżywczej i bez zbędnych dodatków.
-
Nowy Rok to dla bardzo wielu osób postanowienia dotyczące odchudzania, ale warto pamiętać, że zbyt restrykcyjne redukowanie przyjmowanych kalorii bardzo często kończy się atakiem „wilczego apetytu”. Dlatego od czasu do …