Jogurt ceniony już w starożytnych Indiach również w XXI w. pozostaje ważnym produktem mlecznym. Jego właściwości lecznicze i technika domowej produkcji nie zmieniły się do dziś. Dlaczego nie przygotować go …
Kuchnia
-
-
Boom na azjatycką kuchnię rozpoczął się kilka lat temu. Zasmakowaliśmy w sushi, tempurze czy w smażonym makaronie z warzywami. Co takiego jest w tych daniach, że tak bardzo nam przypadły …
-
Przygotowywanie przetworów domowych przeżywa renesans. Po fazie zachwytu nad łatwo dostępnymi produktami ze sklepów, z powrotem nauczyliśmy się doceniać niepowtarzalny smak domowych konfitur i powideł.
-
Drinki z dodatkiem pikantnych sosów są bardzo popularne i ogólnodostępne w lokalach na całym świecie. Już w latach 20. XX wieku Francuz Fernarda Petiota stworzył drink o wdzięcznej nazwie Krwawa …
-
Dlaczego półkilogramowy bochenek chleba w supermarkecie może kosztować 2 zł, podczas gdy w dobrej piekarni za podobny trzeba zapłacić co najmniej 5-6 złotych? Czy pieczywo może być w ogóle zdrowe? …
-
W starożytności przypisywano jej właściwości magiczne i sprzedawano jako afrodyzjak dodawany do różnego rodzaju napojów miłosnych. Podobno w tym celu Greczynki mieszały ją z nasionami indyjskich, jadalnych kwiató
-
Jedzenie jest paliwem dla naszego organizmu. Jeśli będziemy dostarczać mu pokarmów kiepskiej jakości, tzn. ubogich w składniki odżywcze i bogatych w tłuszcze trans, nasz organizm będzie źle funkcjonował i odbije …
-
Często uważa się, że kuchnia wegetariańska jest bardzo skomplikowana. Niekoniecznie! Dania kuchni wegetariańskiej mogą być proste i przystępne dla każdego.
-
Wakacyjne dni to czas, by wprowadzić do kuchni cukinię. Jej wspaniały smak docenia wielu, dlatego warto dowiedzieć się, jak szerokie zastosowanie ma to warzywo w kuchni!
-
Chałwa to przysmak przez wielu znany i ceniony. Trudno się temu dziwić – słowo „chałwa” w języku greckim i arabskim oznacza po prostu „cukierek”. Jednak mało kto potrafi skojarzyć, że …