Lato to czas zabawy, wolności, marzeń. Kto z nas nie śnił o spędzeniu lata w ciepłych krajach i rozkoszowaniu się leniwie płynącym wakacyjnym czasem? Teraz nie potrzeba do tego duetu …
Kuchnia
-
-
Szparagi znano już 3 tysiące lat p.n.e. W starożytnych Chinach i Egipcie były cenione za swoje lecznicze właściwości (stosowano je w leczeniu nerek, wątroby i kaszlu). W Polsce pojawiły się …
-
Lato w pełni. Prażące słońce i trzydzieści stopni w cieniu. Cieszą się chyba tylko ci, którzy akurat odpoczywają nad brzegiem błękitnego morza. Jak zatem przetrwać lato w mieście? Pamiętajmy o …
-
Wbrew pozorom, Polacy nie są zbyt patriotyczni. Często „zdradzamy” nasz kraj przy stole. Pijemy i chwalimy francuskie wina, szkocką whisky, kubański rum i angielski gin. Często nie zauważamy, że polskie …
-
Warto wiedzieć, że pomidory, które lubi chyba każdy z nas, najbardziej wartościowe są w formie przetworzonej, najlepiej podczas obróbki termicznej. Jak najczęściej więc stosujmy w naszej kuchni pomidorowe koncentraty i …
-
O jakości życia decydują szczegóły – pozornie nieistotne. Małe udogodnienia potrafią sprawić, że dzień jest lepszy, pozbawiony kłopotów, stresu który wpędza w zły humor. Świetnie zdają sobie z tego sprawę …
-
Jeśli macie jakieś pytania związane z dietą, odchudzaniem piszcie na adres.
-
Okres przed świętami Wielkanocnymi to czas nieustającej, przedświątecznej gorączki. To czas, kiedy każda pani domu chce zaskoczyć rodzinę i przyjaciół nowym pomysłem na mazurek, makowiec, kutię czy łazanki z makiem. …
-
Makarony zyskały złą sławę. Mówi się, że są kaloryczne i dostarczają dużych ilości węglowodanów, dlatego często są pierwszym produktem odrzucanym przez osoby „na diecie” i nie tylko. Niesłusznie.
-
Brązowy ryż, brązowy makaron, brązowe pieczywo, brązowy cukier… Jesteśmy przekonani, że jeśli te produkty zawiera nasza dieta, to odżywiamy się zdrowo. Owszem, w dużej części to prawda, pod warunkiem, że …