Strona główna Kuchnia Dania z jednego garnka

Dania z jednego garnka

przez admin

Uwielbiasz gotować, ale zanim obiad jest gotowy okazuje się, że wybrudziłaś wszystkie możliwe naczynia? Wypróbuj przepisy, do których przygotowania potrzebna ci będzie tylko patelnia!

Chili con carne

Składniki: 400 g pomidorów, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 cebule, 500 g mięsa mielonego, 2 zielone papryki, 1/2 filiżanki wywaru z mięsa, puszka czerwonej fasoli, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczka chili w proszku, łyżka słodkiej papryki w proszku.

Wykonanie: Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę. Poćwiartuj, usuń szypułkę i gniazda nasienne, następnie pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. Oliwę podgrzej na patelni i usmaż na niej cebulę. Następnie dodawaj partiami mięso mielone i, nieustannie mieszając, dodaj fasolę, pomidory i paprykę. Zalej wywarem z mięsa i duś przez 10 minut pod przykryciem. Dopraw przyprawami.

Potrawka z owczym serem

Składniki: 50 dag porów, 2 czerwone papryki, 5 dag masła, 20 dag owczego sera, 4 jajka, 1/8 litra mleka, sól, biały pieprz, słodka papryka, 12 oliwek nadziewanych papryką, natka pietruszki do dekoracji.

Wykonanie: Pory oczyść, umyj pod bieżącą wodą, dobrze osącz na sitku. Następnie pokrój na kawałki o wielkości 2-3 centymetry. Papryki przekrój na pół, oczyść, ostrym nożem usuń gniazda nasienne. Miąższ opłucz, osusz, pokrój w dużą kostkę. Masło rozgrzej na patelni, duś na nim paprykę z porami przez 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Owczy ser pokrój w kostkę. Jajka wymieszaj z mlekiem. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką tak, aby przyprawa była dość pikantna. Dodaj oliwki i owczy ser. Polej jajkami z mlekiem. Całość smaż jeszcze kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej ze świeżym pieczywem. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Risotto z fasolką

Składniki: 30 dag zielonej fasolki szparagowej, cebula, 2 łyżki masła, 25 dag ryżu, 1/2 l bulionu warzywnego, 15 dag mrożonego groszku, 20 dag owczego sera, 3 gałązki oregano, pół pęczka natki pietruszki, sól, biały pieprz.

Wykonanie: Fasolkę oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, włóż ryż. Smaż mieszając 2-3 minuty, dodaj fasolkę i bulion. Duś przez około 10 minut pod przykryciem. Do gorącej potrawy dodaj groszek. Duś jeszcze przez 5 minut. Wymieszaj z pokruszonym owczym serem oraz posiekaną zieleniną. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Kurczak z ryżem na patelni

Składniki: 25 dag ryżu, sól, średnia cebula, po jednej małej czerwonej, zielonej i żółtej papryce, dojrzały pomidor, 4 filety z piersi kurczaka, ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, sól i czarny pieprz, 1/2 łyżeczki średnio ostrej papryki, 2 łyżki masła, natka pietruszki.

Wykonanie: Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odlej na sitko i pozostaw aż ocieknie. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki przepołów, wydrąż, opłucz i pokrój w paski. Pomidora obierz ze skórki i pokrój na grube kawałki. Obierz czosnek. Olej rozgrzej na dużej patelni, włóż filety i smaż przez 5 minut. Wyciśnij w prasce czosnek i dodaj do filetów, po czym przypraw solą, pieprzem i papryką. Zdejmij z patelni i trzymaj w ciepłym miejscu. Na patelni roztop masło. Dodaj cebulę i paski papryki, podsmaż przez 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodaj ryż i kawałki pomidora, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Filety ułóż na ryżu, przykryj patelnię i duś przez około 10 minut na małym ogniu. Natke umyj, oderwij listki i drobno posiekaj. Posyp nimi potrawę tuż przed podaniem. 

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej