Uwielbiasz gotować, ale zanim obiad jest gotowy okazuje się, że wybrudziłaś wszystkie możliwe naczynia? Wypróbuj przepisy, do których przygotowania potrzebna ci będzie tylko patelnia!
Chili con carne
Składniki: 400 g pomidorów, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 cebule, 500 g mięsa mielonego, 2 zielone papryki, 1/2 filiżanki wywaru z mięsa, puszka czerwonej fasoli, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczka chili w proszku, łyżka słodkiej papryki w proszku.
Wykonanie: Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę. Poćwiartuj, usuń szypułkę i gniazda nasienne, następnie pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. Oliwę podgrzej na patelni i usmaż na niej cebulę. Następnie dodawaj partiami mięso mielone i, nieustannie mieszając, dodaj fasolę, pomidory i paprykę. Zalej wywarem z mięsa i duś przez 10 minut pod przykryciem. Dopraw przyprawami.
Potrawka z owczym serem
Składniki: 50 dag porów, 2 czerwone papryki, 5 dag masła, 20 dag owczego sera, 4 jajka, 1/8 litra mleka, sól, biały pieprz, słodka papryka, 12 oliwek nadziewanych papryką, natka pietruszki do dekoracji.
Wykonanie: Pory oczyść, umyj pod bieżącą wodą, dobrze osącz na sitku. Następnie pokrój na kawałki o wielkości 2-3 centymetry. Papryki przekrój na pół, oczyść, ostrym nożem usuń gniazda nasienne. Miąższ opłucz, osusz, pokrój w dużą kostkę. Masło rozgrzej na patelni, duś na nim paprykę z porami przez 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Owczy ser pokrój w kostkę. Jajka wymieszaj z mlekiem. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką tak, aby przyprawa była dość pikantna. Dodaj oliwki i owczy ser. Polej jajkami z mlekiem. Całość smaż jeszcze kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej ze świeżym pieczywem. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Risotto z fasolką
Składniki: 30 dag zielonej fasolki szparagowej, cebula, 2 łyżki masła, 25 dag ryżu, 1/2 l bulionu warzywnego, 15 dag mrożonego groszku, 20 dag owczego sera, 3 gałązki oregano, pół pęczka natki pietruszki, sól, biały pieprz.
Wykonanie: Fasolkę oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, włóż ryż. Smaż mieszając 2-3 minuty, dodaj fasolkę i bulion. Duś przez około 10 minut pod przykryciem. Do gorącej potrawy dodaj groszek. Duś jeszcze przez 5 minut. Wymieszaj z pokruszonym owczym serem oraz posiekaną zieleniną. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Kurczak z ryżem na patelni
Składniki: 25 dag ryżu, sól, średnia cebula, po jednej małej czerwonej, zielonej i żółtej papryce, dojrzały pomidor, 4 filety z piersi kurczaka, ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, sól i czarny pieprz, 1/2 łyżeczki średnio ostrej papryki, 2 łyżki masła, natka pietruszki.
Wykonanie: Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odlej na sitko i pozostaw aż ocieknie. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki przepołów, wydrąż, opłucz i pokrój w paski. Pomidora obierz ze skórki i pokrój na grube kawałki. Obierz czosnek. Olej rozgrzej na dużej patelni, włóż filety i smaż przez 5 minut. Wyciśnij w prasce czosnek i dodaj do filetów, po czym przypraw solą, pieprzem i papryką. Zdejmij z patelni i trzymaj w ciepłym miejscu. Na patelni roztop masło. Dodaj cebulę i paski papryki, podsmaż przez 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodaj ryż i kawałki pomidora, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Filety ułóż na ryżu, przykryj patelnię i duś przez około 10 minut na małym ogniu. Natke umyj, oderwij listki i drobno posiekaj. Posyp nimi potrawę tuż przed podaniem.