Szukasz pomysłu na sycące danie, którego wykonanie zajmie niewiele czasu? Spaghetti spełni wszystkie twoje wymagania. My robimy je na pięć różnych sposobów!
Spaghetti z sosem paprykowym
Składniki: cebula, czerwona papryka, 2 łyżki oliwy z oliwek, płaska łyżeczka pełnoziarnistej mąki, tymianek, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1/8 l bulionu warzywnego, 5 łyżek śmietany, 320 g makaronu spaghetti, 20 g grubo siekanych pestek dyni.
Wykonanie: Cebulę obieramy, paprykę myjemy, oczyszczamy i wszystko kroimy w drobną kostkę. Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni i dusimy w niej paprykę z cebulą. Posypujemy je mąką, a następnie doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dolewamy bulion warzywny, krótko gotujemy i miksujemy. Następnie dolewamy śmietanę. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, nie rozgotowując go. Ugotowany makaron rozkładamy na talerzach, polewamy sosem, posypujemy siekanymi pestkami dyni.
Spaghetti z szynką w sosie śmietanowym
Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 8 plasterków szynki, 300 g pieczarek, duża cebula, ząbek czosnku, jajko, 200 g śmietany 30-procentowej, 150 g startego żółtego sera, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Wykonanie: Szynkę kroimy w kostkę, pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy na plasterki, ząbek czosnku obieramy i miażdżymy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy oliwek, dodajemy pieczarki, szynkę oraz czosnek i dusimy 10 minut. Makaron wkładamy do dużego garnka, zalewamy 5 litrami wrzątku, solimy, dodajemy 2 łyżki oliwy i gotujemy al dente. W czasie gotowania makaronu łączymy śmietanę z jajkiem i gotujemy, mieszając na małym ogniu przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Makaron odcedzamy, łączymy z sosem, nakładamy na talerze i dekorujemy listkiem pietruszki.
Spaghetti alla carbonara
Składniki: 3 żółtka, 50 g startego żółtego sera, 50 g śmietany 30-procentowej, 400 g makaronu, 120 g wędzonego boczku, sól, pieprz.
Wykonanie: Żółtka wbijamy do miski. Dodajemy drobno starty żółty ser i śmietanę. Solimy i dodajemy łyżeczkę pieprzu. Ubijamy na jednolitą masę i odstawiamy. Makaron spaghetti gotujemy al dente i dokładnie odcedzamy. Gdy makaron się gotuje, pokrojony w cienkie paseczki boczek smażymy na rumiano na suchej patelni bez tłuszczu. Do podsmażonego boczku dodajemy żółtka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Do odcedzonego makaronu wlewamy żółtka z boczkiem i dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.
Spaghetti z pesto
Składniki: 50 dag makaronu spaghetti, 2 filiżanki świeżej bazylii, 4 duże ząbki czosnku, 1/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych, łyżeczka soli, 250 ml oliwy z oliwek, świeżo zmielony pieprz, 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu.
Wykonanie: Bazylię myjemy i osączamy (kilka gałązek odkładamy). Bazylię wkładamy do miski z rozgniecionym czosnkiem, orzechami i oliwą. Ucieramy przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy pieprz i połowę startego sera. Przelewamy sos do słoika i wstawiamy do lodówki na 20 minut, aby składniki się przegryzły. Makaron gotujemy i osączamy. Przekładamy do miski. Polewamy pesto i mieszamy. Posypujemy resztą startego parmezany i dekorujemy listkami bazylii.
Spaghetti bolognese z cukinią
Składniki: 25 dag makaronu spaghetti, 25 dag cukinii, 25 dag mielonego mięsa wołowego, 50 dag pomidorów z puszki, cebula, ząbek czosnku, łyżka oleju, pół łyżeczki rozmarynu, sól, pieprz.
Wykonanie: Cukinię płuczemy i kroimy na kawałeczki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek siekamy na drobne plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim mięso z cebulą, czosnkiem i cukinią przez kilka minut, nie przerywając mieszania. Dodajemy rozdrobnione pomidory razem z zalewą, dusimy przez 5 minut. Sos doprawiamy na pikantnie solą, pieprzem i rozmarynem, gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Dominika Górtowka