Strona główna Aktualności Spaghetti na pięć sposobów

Spaghetti na pięć sposobów

przez admin

Szukasz pomysłu na sycące danie, którego wykonanie zajmie niewiele czasu? Spaghetti spełni wszystkie twoje wymagania. My robimy je na pięć różnych sposobów!

Spaghetti z sosem paprykowym

Składniki: cebula, czerwona papryka, 2 łyżki oliwy z oliwek, płaska łyżeczka pełnoziarnistej mąki, tymianek, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1/8 l bulionu warzywnego, 5 łyżek śmietany, 320 g makaronu spaghetti, 20 g grubo siekanych pestek dyni.
Wykonanie: Cebulę obieramy, paprykę myjemy, oczyszczamy i wszystko kroimy w drobną kostkę. Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni i dusimy w niej paprykę z cebulą. Posypujemy je mąką, a następnie doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dolewamy bulion warzywny, krótko gotujemy i miksujemy. Następnie dolewamy śmietanę. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, nie rozgotowując go. Ugotowany makaron rozkładamy na talerzach, polewamy sosem, posypujemy siekanymi pestkami dyni.

Spaghetti z szynką w sosie śmietanowym

Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 8 plasterków szynki, 300 g pieczarek, duża cebula, ząbek czosnku, jajko, 200 g śmietany 30-procentowej, 150 g startego żółtego sera, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Wykonanie: Szynkę kroimy w kostkę, pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy na plasterki, ząbek czosnku obieramy i miażdżymy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy oliwek, dodajemy pieczarki, szynkę oraz czosnek i dusimy 10 minut. Makaron wkładamy do dużego garnka, zalewamy 5 litrami wrzątku, solimy, dodajemy 2 łyżki oliwy i gotujemy al dente. W czasie gotowania makaronu łączymy śmietanę z jajkiem i gotujemy, mieszając na małym ogniu przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Makaron odcedzamy, łączymy z sosem, nakładamy na talerze i dekorujemy listkiem pietruszki.

Spaghetti alla carbonara

Składniki: 3 żółtka, 50 g startego żółtego sera, 50 g śmietany 30-procentowej, 400 g makaronu, 120 g wędzonego boczku, sól, pieprz.
Wykonanie: Żółtka wbijamy do miski. Dodajemy drobno starty żółty ser i śmietanę. Solimy i dodajemy łyżeczkę pieprzu. Ubijamy na jednolitą masę i odstawiamy. Makaron spaghetti gotujemy al dente i dokładnie odcedzamy. Gdy makaron się gotuje, pokrojony w cienkie paseczki boczek smażymy na rumiano na suchej patelni bez tłuszczu. Do podsmażonego boczku dodajemy żółtka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Do odcedzonego makaronu wlewamy żółtka z boczkiem i dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.

Spaghetti z pesto

Składniki: 50 dag makaronu spaghetti, 2 filiżanki świeżej bazylii, 4 duże ząbki czosnku, 1/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych, łyżeczka soli, 250 ml oliwy z oliwek, świeżo zmielony pieprz, 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu.
Wykonanie: Bazylię myjemy i osączamy (kilka gałązek odkładamy). Bazylię wkładamy do miski z rozgniecionym czosnkiem, orzechami i oliwą. Ucieramy przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy pieprz i połowę startego sera. Przelewamy sos do słoika i wstawiamy do lodówki na 20 minut, aby składniki się przegryzły. Makaron gotujemy i osączamy. Przekładamy do miski. Polewamy pesto i mieszamy. Posypujemy resztą startego parmezany i dekorujemy listkami bazylii.

Spaghetti bolognese z cukinią

Składniki: 25 dag makaronu spaghetti, 25 dag cukinii, 25 dag mielonego mięsa wołowego, 50 dag pomidorów z puszki, cebula, ząbek czosnku, łyżka oleju, pół łyżeczki rozmarynu, sól, pieprz.
Wykonanie: Cukinię płuczemy i kroimy na kawałeczki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek siekamy na drobne plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim mięso z cebulą, czosnkiem i cukinią przez kilka minut, nie przerywając mieszania. Dodajemy rozdrobnione pomidory razem z zalewą, dusimy przez 5 minut. Sos doprawiamy na pikantnie solą, pieprzem i rozmarynem, gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Dominika Górtowka

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej