Domowe, tradycyjne, pyszne
Te zupy przypominają nam często odległe już czasy, kiedy jako dzieci zajadaliśmy się nimi po powrocie ze szkoły. Pełne łyżki w mig znikały w buziach. Dlatego dziś tak chętnie podajemy swojej rodzinie rosół, pomidorową, ogórkową, barszcz czerwony, żurek czy barszcz biały i dążymy do tego, by ich smak przypominał ten pamiętany z dzieciństwa. Zadanie do najprostszych nie należy, szczególnie w przypadku tradycyjnego niedzielnego rosołu. Pomoże, jak radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, jeśli podczas gotowania bulionu dodamy nieobraną cebulę, lekko opaloną nad ogniem. To sprawi, że rosół będzie miał intensywniejszy smak i ładniejszy kolor.
A pomidorowa? Ilu domowych kucharzy, tyle różnych smaków! Niemal każdy przyrządza ją nieco inaczej, odmiennie przyprawia i podaje. Kulinarny ekspert Knorr, Piotr Murawski, także podsuwa kilka sposobów na jej urozmaicenie. Smak zupy pomidorowej podbije choćby dodanie czerwonej papryki upieczonej w piekarniku, obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę. Co ważne, zamiast przecieru pomidorowego, zupę można przygotować na bazie świeżych pomidorów. Na koniec warto posypać ją orzeszkami pinii lub dodać parę kulek mozzarelli. Natomiast jeśli zupę chcemy podać na elegancki obiad lub romantyczną kolację, dobrym pomysłem jest przybranie jej bitą śmietaną.
Także żurek jest przyrządzany w naszych domach na różne sposoby. Ważne, by pamiętać, że można go urozmaicać wieloma składnikami – grzybami, których teraz w sezonie jest pod dostatkiem, chrzanem, czosnkiem. Jeśli czasem trudno nam osiągnąć oczekiwany smak tradycyjnych zup, możemy wspomóc się zupami Knorr z linii „Domowe smaki”, dodając je do samodzielnie przygotowanego wywaru.
Nowoczesne i wyrafinowane
Takimi zupami z pewnością zaskoczymy rodzinę i gości zaproszonych na obiad. Znakomicie pasują także na elegancką kolację we dwoje. Mowa tu na przykład o zupach kremach. Gładka jednolita konsystencja, wyrafinowany smak – to ich znaki rozpoznawcze. Do ich przygotowania możemy wykorzystać składniki sezonowe, jak dynia, kalafior czy bób, ale również inne warzywa, np. kukurydzę, groszek, marchewkę, a nawet serki topione. Zachwycimy się także kremami przyrządzanymi z grzybów: kurek, borowików lub pieczarek. W osiągnięciu ich pożądanego smaku pomogą zupy Knorr z linii Rozkosze Podniebienia. Również zupy orientalne zaskoczą nas niecodziennym kolorem, nietypowym doborem składników, z którymi często nie mieliśmy okazji się wcześniej spotkać, a przede wszystkim – oryginalnym smakiem. Sos sojowy, trawa cytrynowa, curry, imbir i inne orientalne przyprawy – to między innymi im go zawdzięczamy. Warto z nimi eksperymentować i posiłkować się przepisami kucharzy Knorr, by przyrządzić np. Zupę imbirową z kurczakiem i trawą cytrynową lub Tajską zupę krewetkową.
Coraz większe uznanie na naszych stołach zdobywa zupa cebulowa, która może stanowić prawdziwie wyszukane danie. „Głębię smaku zapewni aromatyczny bulion wołowy oraz dobrze podsmażona cebula”, opowiada szef kuchni Knorr. Zupę można doprawić tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem oraz jałowcem. Ponadto, jak dodaje kulinarny ekspert, wyrafinowany smak cebulowej można osiągnąć dzięki dodaniu białego wina. Przy gotowaniu tej zupy pomoże także Francuska zupa cebulowa Knorr. Aby było jeszcze smaczniej, podajmy ją z grzankami lub pulpecikami.
Podaj pięknie!
Oczywiście – smak zupy to podstawa. To on decyduje, czy nasze kulinarne wysiłki zostaną docenione. Jednak ważne jest również podanie dania. Wpływa na pierwsze wrażenie gości, zaostrzy apetyty. A okazuje się, że podanie zupy na głębokim talerzu to tylko jedna z możliwości zaserwowania jej. Szef kuchni Knorr radzi eksperymentować i na przykład zupę krem podawać w filiżankach do kawy. Udekorowana ubitą na sztywno śmietaną oraz posypana ulubioną przyprawą przypomina włoskie cappuccino. Będzie nie tylko pysznie, ale i elegancko. Wrażenie na gościach gwarantuje także podanie gęstej zupy w chlebowej miseczce. Należy odkroić wierzchnią warstwę małego bochenka, wydrążyć środek i zapiec w piekarniku, dzięki czemu chleb będzie chrupiący. Teraz wlewamy zupę, przykrywamy odciętym kawałkiem i serwujemy na stół!
Kremowa zupa pomidorowa z aromatem cytrusów
Składniki:
· 200 gramów pomidorów z puszki
· 2 świeże pomarańcze
· 1 opakowanie Fix Spaghetti Napoli Knorr
· 2 świeże limonki
· 1 cebula
· 2 plastry ananasa z puszki
· 200 mililitrów bulionu
· 200 mililitrów śmietanki słodkiej 36% UHT
· 200 mililitrów soku pomarańczowego
· 60 mililitrów oliwy
Sposób przygotowania:
1. Pokrój cebulę w kostkę, wrzuć do dużego garnku i podsmaż na oliwie, by się zeszkliła. Dodaj bulion.
2. Wlej sok pomarańczowy i pomidory z puszki. Dodaj Fix Spaghetti Napoli Knorr. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
3. Za pomocą tarki zetrzyj skórkę owoców cytrusowych. Rozłóż na papierze pergaminowym, po czym włącz piekarnik i rozgrzej go do 120 stopni. Umieszczone na pergaminie skórki wstaw do piekarnika na 20 minut, aby lekko wyschły. Z owoców wyciśnij sok i dodaj go do zupy. Dodaj sól i pieprz według uznania.
4. Zupę dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby była gładka i kremowa. Ananasy pokrój w drobną kostkę. Pokrojone owoce ułóż na dnie filiżanek do kawy (cappuccino) i zalej zupą. Śmietankę lekko ubij, tak aby była puszysta i niezbyt sztywna.
5. Używając dzbanka lub łyżki nanieś niewielką ilość ubitej śmietanki na wierzch zupy. Wykałaczką możesz zrobić dowolne wzorki na zupie. Na koniec całość posyp podsuszonymi skórkami z cytrusów.