Bigos z dynią i kapustą
Składniki: 1 i 1/2 kg dyni, 1 i 1/2 białej kapusty, 3 marchewki, 4 cebule, 1 i 1/2 kg dowolnego mięsa, słoik koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki oliwy, 1/2 butelki wytrawnego czerwonego wina, płaska łyżka cukru, sól, 1 i 1/2 łyżeczki curry, 1/2 paczki suszonych śliwek, pęczek koperku, łyżka bazylii.
Wykonanie: Kapustę, dynię i marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w bardzo cienkie plastry, a mięso w drobną kostkę. Do garnka wlewamy oliwę i wino, dodajemy warzywa, mięso, koncentrat i śliwki. Doprawiamy i dusimy. Dodajemy koperek.
Dynia panierowana
Składniki: 50 dag dyni makaronowej, 2-3 jajka, 2-3 łyżki mleka, 10 dag bułki tartej, 3 łyżki mąki, olej, sol, pieprz.
Wykonanie: Dynię myjemy, kroimy w półksiężyce o grubości 0,5-1 cm. Oprószamy pieprzem i solą, obtaczamy w przesianej mące, potem w masie z jajek rozkłóconych z mlekiem i powtórnie w tartej bułce. Smażymy na gorącym oleju z obu stron. Podajemy tylko na gorąco.
Krem jarzynowy z dynią
Składniki: 80 dag dyni, 10 dag cukinii, 2 duże ziemniaki, 2 marchewki, 1 l bulionu warzywnego, 200 ml śmietany 12-procentowej, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki masła, 5 dag tartego parmezanu, sól, pieprz.
Wykonanie: Dynię myjemy, obieramy, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy rozdrobnione warzywa i krótko smażymy, cały czas mieszając. Wlewamy bulion i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i gotujemy przez około 5-7 minut. Gotową zupę mieszamy z serem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dynia z papryką w śmietanie
Składniki: 60 dag miąższu dyni, 30 dag czerwonej papryki, 1/2 łyżki masła, łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej, cebula, sól, cukier, łyżka posiekanego koperku.
Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w paseczki. Miąższ dyni kroimy w słupki. Paprykę z cebulą zalewamy 1/2 litra wrzącej wody, dodajemy masło, sól i szczyptę cukru, mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Do papryki z cebulą dodajemy pokrojoną dynię, mieszamy i dalej dusimy na małym ogniu przez około 8-10 minut. Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną i dodajemy do potrawy. Zagotowujemy. Dynię z papryką przekładamy do salaterki i posypujemy koperkiem. Podajemy na ciepło.
Placki z dynią i cukinią
Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 20 dag cukinii, 20 dag dyni, 2 jajka, cebula, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 10-15 dag boczku, natka pietruszki, przyprawa do ziemniaków, pieprz, sól, olej.
Wykonanie: Jednego dużego ziemniaka i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Resztę ziemniaków, miąższ dyni i cukinii (bez nasion) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pokrojony boczek smażymy na oleju. Natkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy. Smażymy.
Sałatka z dyni
Składniki: 70 dag dyni, 3 różnokolorowe papryki, 15 dag wędliny, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka posiekanego szczypiorku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz.
Wykonanie: Dynię myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Następnie wkładamy do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny. Na pół miękką wyjmujemy i odcedzamy. Papryki myjemy, oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę. Wędlinę również kroimy w kostkę. Dodajemy dynię, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy majonez oraz natkę i szczypiorek. Wszystkie składniki mieszamy.