W zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć ryb. Niestety, często o nich zapominamy, przygotowując posiłki. Oto kilka pomysłów na pyszne dania z rybami!
Mintaj z makaronem w ziołach
Składniki: 3 dag makaronu penne, 10 dag filetu z mintaja, cebula, ząbek czosnku, łyżeczka oleju, łyżka ziół prowansalskich, seler, marchew, 5 dag groszku z puszki, 2 pomidory, koperek, pieprz.
Wykonanie: Gotujemy makaron. Obieramy cebulę i czosnek, siekamy i dusimy na oleju, doprawiamy ziołami. Dodajemy seler i marchew pokrojone w kostkę. Smażymy przez 4 minuty. Potem dodajemy groszek oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dodajemy filet pocięty w kostkę i smażymy przez 5-8 minut. Wrzucamy makaron, podgrzewamy, dodajemy koperek i pieprz.
Sałatka makaronowa z fasolką i łososiem
Składniki: 25 dag makaronu penne, 75 dag zielonej fasolki szparagowej, 15 dag wędzonego łososia, 3 dymki posiekane razem ze szczypiorkiem, łyżka oliwy, sól, pieprz. Sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18-procentowej, 1/5 łyżki ostrej musztardy, łyżka soku z cytryny, łyżka maku, sól, pieprz.
Wykonanie: Wszystkie składniki sosu starannie mieszamy. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem oliwy, studzimy. Osobno gotujemy oczyszczoną, umytą i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, odstawiamy do ostudzenia. Łososia kroimy na kawałki. Zimny makaron i fasolkę przekładamy do miski, dodajemy łososia, dymkę, sos i mieszamy. Oprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Dorsz duszony na jarzynach
Składniki: 50 dag marchewki, 50 dag selera naciowego, 10 dag cebuli, 5 łyżek masła, 1/2 l bulionu warzywnego z kostki, 3-4 łyżki musztardy ziarnistej, sól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 pęczka natki pietruszka, dorsz, 1/2 pokrojonej w plasterki cytryny, 2 łyżki mąki, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki ostrej musztardy, cukier.
Wykonanie: Warzywa oczyszczamy. Łodygi selera i marchew kroimy w plastry. Cebulę tniemy w talarki. Rozgrzewamy 2 łyżki masła. Przygotowane jarzyny dusimy. Zalewamy 1/2 szklanki bulionu i dusimy jeszcze przez 5 minut. Mieszamy z 2 łyżkami musztardy ziarnistej. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Rybę płuczemy i suszymy. Podcinamy płetwy. Nacinamy brzuch na głębokość około 2 cm. Rybę od środka nacieramy solą. Następnie napełniamy gałązkami opłukanej i osuszonej natki. W formie żaroodpornej układamy rękaw do pieczenia. Napełniamy go jarzynami z wywarem. Na tym układamy rybę. Przykrywamy plastrami cytryny. Rękaw zawijamy. Rybę nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Resztę masła stapiamy, oprószamy mąką. Dodajemy dwa rodzaje musztardy. Mieszając, rozprowadzamy bulionem. Gotujemy. Zaciągamy śmietaną. Przyprawiamy cukrem i solą.
Smażony tuńczyk w marynacie
Składniki: 3 płaty świeżego tuńczyka, sos sojowy, oliwa z oliwek, konserwowa papryczka chili, 2 ząbki czosnku, marynowany imbir, pieprz.
Wykonanie: Sos sojowy łączymy z oliwą z oliwek, dodajemy papryczkę chili, dwa drobno pokrojone ząbki czosnku, marynowany imbir oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie płaty tuńczyka wkładamy do zalewy tak, żeby każdy z nich był w całości przykryty, i odstawiamy. Po 2-3 godzinach rozgrzewamy na patelni oliwę, wyjmujemy rybę z zalewy i delikatnie smażymy z obu stron.
Zupa jarzynowo-rybna
Składniki: 1/4 l białego wina, łyżka soli, łyżka ziarenek pieprzu, 2 ząbki czosnku, cebula, paczka mrożonych warzyw na zupę, 625 g filetów rybnych, 2 listki laurowe, 100 g naci selera, 100 g pora, 100 g zamrożonego groszku, 1/2 czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, kilka pręcików szafranu, 100 g makaronu nitki.
Wykonanie: 1 l wody gotujemy w garnku wraz z winem, listkami laurowymi, solą, ziarnkami pieprzu, obranymi i poćwiartowanymi czosnkiem i cebulą oraz jarzynami na zupę. 125 g filetów rybnych dobrze myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy przez 20 minut. Zupę przecedzamy przez drobne sitko i wlewamy z powrotem do garnka. Selera i pora myjemy, dobrze osączamy i kroimy na cienkie pasemka. Wraz z groszkiem i przygotowaną, pokrojoną na cienkie paski papryką dodajemy do garnka, gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 10 minut. Resztę filetów rybnych myjemy pod bieżącą wodą, rozdrabniamy na kawałki, dodajemy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Gotujemy makaron. Zupę mocno przyprawiamy do smaku.
Dominika Górtowska