Produkty zbożowe:
– pieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe, pszenne, mieszane
– kasze i pseudozboża: jaglana, jęczmienna, gryczana, orkiszowa, kukurydziana, ryż natrualny, ryż basmati, kus-kus, amarantus, quinoa
– płatki zbożowe: owsiane, jęczmienne, żytnie, pszenne, orkiszowe
– makarony z różnych mąk z pełnego ziarna lub mieszane
– produkty mączne z mąk z pełnego ziarna lub mieszane: naleśniki, pierogi, kluski, ciasta, ciastka
– pieczywo chrupkie: ryżowe, wielozbożowe, czyste chrupki kukurydziane.
Owoce i warzywa
– owoce – uwzględniając sezonowość i z przewagą rodzimych: jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie, morele, porzeczki, agrest, żurawina
– owoce suszone (bezsiarkowe): rodzynki, daktyle, morele, śliwki, żurawina, jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie, morele, porzeczki, agrest, żurawina, owoce cytrusowe
– soki owocowe niedosładzane, najlepiej rozcieńczone z wodą
– warzywa – z przewagą rodzimych i uwzględniając sezonowość: marchew, buraki, ziemniaki, seler korzeń i naciowy, rzepa, rzodkiew, dynia, pietruszka, cebula, czosnek, brokuła, kalafior, cukinia, kabaczki, szparagi, fasolka szparagowa, zielony groszek, kukurydza, papryka, ogórek, rzodkiewka, kiełki, sałaty, kapusty, pieczarki, grochy i fasole, soczewica, ciecierzyca
– soki warzywne, soki i przeciery czyste pomidorowe.
Produkty białkowe
– mięso, wędliny: cielęcina, drobiowe, wołowina, wieprzowina, wędliny chude i dobrej jakości; mięsa głównie duszone, pieczone, gotowane
– nabiał i jaja: mleko pasteryzowane, biały twaróg, jogurt naturalny, kefir, czasami ser żółty
– ryby: ryby wędzone, jak makrela, szczególnie ryby morskie
– rośliny strączkowe: grochy, fasole (czarna, czerwona, biała), ciecierzyca, soczewica, soja np. tofu.
Tłuszcze
– masło pełne, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej rzepakowy, olej słonecznikowy
-nasiona: słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni, sezam, orzechy i migdały
Cukry i słodycze
– cukier trzcinowy, melasa, syrop klonowy, miód naturalny, marmolady niskosłodzone
– słodycze naturalne: suszone owoce (śliwki, rodzynki, żurawina, jabłka, figi, morele, daktyle…), batony z bakalii i płatków zbożowych
– ciasta “domowe” na bazie mąk mieszanych, w tym razowych, z cukrem trzcinowym lub miodem, ciastka owsiane, pierniczki, ciastka korzenne…na podwieczorek powinny dominować owoce
Napoje
– czysta woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niedosładzane, herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa…), herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa), herbata imbirowa, cynamonowa, roiboos
Inne produkty stosowane do przygotowania posiłków
– zioła i przyprawy pojedyncze: bazylia, tymianek, oregano, kminek, cząber, estragon, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir, rozmaryn, czosnek, cynamon, kardamon
– zielenina: koperek, natka pietruszki, szczypiorek, kiełki
– czyste suszone warzywa
– gomasio (posypka z sezamu, siemienia lnianego i soli), sól morska lub kamienna, chrzan.
Niedobre produkty dla dzieci :
Produkty zbożowe
– pieczywo białe w przeważającej ilości, produkty mączne na bazie białych mąk z wysokiego przemiału – oczyszczenia, np makarony, kluski, drożdżówki
– płatki zbożowe wysokoprzetworzone i słodzone: np kukurydziane, smakowe, w postaci kułeczek i innych form chrupiących
– chrupki smakowe i chipsy
Owoce i warzywa
– należy uwzględniać sezonowość i unikać warzyw i owoców z eksportu, dzięki czemu dzieci nie będą narażone na niebezpieczne substancje chemiczne (pestycydy, sztuczne nawozy, środki przeciwgrzybiczne…)
– nie mogą dominować ziemniaki (również w postaci frytek)
Produkty białkowe
– mięso i wędliny nie najlepszej jakości: parówki, tłuste kiełbasy, tłuste mięso, wędliny wysokoprzetworzone np. martadele, oparte na mielonym mięsie, pasztety, pasztetowe, wędliny z dużą zawartością substancji chemicznych (warto czytać etykiety); nie powinny dominować mięsa smażone
– mleko i nabiał: mleko UHT, sery topione i żółte w dużej ilości, serki smakowe, serki słodkie, jogurty owocowe,
słodzone, desery mleczne
– warzywa strączkowe: soja modyfikowana genetycznie
Tłuszcze
– wysokorafirowane oliwy, margaryny niskiej jakości, tłuszcze zwierzęce
Cukry i słodycze
– słodycze: cukierki, lizaki, czekolady, batony, wafelki, bardzo słodkie ciastka, masła czekoladowe
biały cukier, zmniejszenie ilości kisielu i budyni z proszku, drożdżówek , białych bułek z wysokosłodzonym dżemem na koszt owoców
Napoje
– woda z wysokosłodzonym sokiem owocowym, herbaty słodzone dużą ilością cukru białego, napoje gazowane, napoje owocowe, w których zawartość owoców jest znikoma, wody smakowe, herbaty rozpuszczalne
Inne produkty stosowane do przygotowania posiłków
– produkty zawierające wzmacniacze smaku, np glutaminian sodu: kostki rosołowe, wegety, ziarenka smaku, niektóre mieszanki ziołowe, gotowe sosy, sosy w proszku, zupy w proszku
– majonez, keczup, koncentraty w dużej ilości
– produkty, które zawierają konserwanty chemicznie np. benzoesan sodu
– biorąc pod uwagę częstą alergię dzieci na mleko krowie, zupy nie muszą być zabielane śmietaną.
Emilia Lorenc – Doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny
Źródło: http://www.zdrowyprzedszkolak.org/
E