1. Na głęboką wodę
Makaron lubi wodę, jednak wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Pierwszorzędną zasadą podczas gotowania jest napełnienie garnka odpowiednią ilością wody – mianowicie na litr powinno przypadać 100 gram pasty.
2. Hartowanie tak i nie
Kolejnym ważnym elementem jest hartowanie makaronu zimnym strumieniem wody. Czy jest to konieczne? Okazuje się, że nie zawsze. W przypadku gdy gotujemy makaron do dania z sosem, w momencie przelewania go zimną wodą spłukujemy z niego skrobię i sól, przez co sos będzie mniej spojony z naszą pastą. Jednak gdy zależy nam aby makaron był w dobrym stanie jeszcze następnego dnia, warto go zahartować.
3. Kto czyta nie błądzi
Należy dokładne przeczytać na etykiecie sposób przygotowania makaronu. Od dłuższego czasu modne stało się gotowanie makaronu al dente. W wielu przypadkach się ono sprawdza, jednak zdarzają się makarony, które powinniśmy gotować nieco dużej. Ważną zasadą jest stosowanie się do zaleceń producenta i gotowanie go tak jak napisane jest na opakowaniu. Aczkolwiek warto co jakiś czas sprawdzać twardość makaronu, bo wiele zależy także od garnka, wody i ognia.
4. Jakość wody przede wszystkim
Kolejną ważną, a często kompletnie niezauważalną kwestią jest jakość wody. Chodzi tu przede wszystkim o wodę „twardą”, czyli tą bogatą w sole mineralne. Wrze ona w wyższej temperaturze, przez co potrzebne jest więcej energii aby ją zagotować.
5. Z solą trzeba ostrożnie
Jeśli zależy nam na czasie, pamiętajmy aby dodać sól dopiero w momencie wrzenia wody – w przeciwnym razie, będziemy musieli czekać nieco dłużej na jej zagotowanie. Istotne jest także, żeby nie przesolić, 1 łyżka soli przypadać powinna na 1 litr wody.
Alejakobiet.pl