Gdy za oknem zimno, deszcz i wiatr warto do codziennego menu włączyć
składniki wzmacniające organizm. Hiszpańskie oliwki są bogate w witaminy
A, C i E oraz wiele witamin z grupy B. Można połączyć je z innymi
składnikami o właściwościach zdrowotnych i rozgrzewających, np. imbirem,
czosnkiem, papryką cayenne, cytryną czy cynamonem. Poniżej
przedstawiamy jak w kilka minut przygotować smaczne przekąski na jesień.
Marynata z hiszpańskimi oliwkami i imbirem:
Składniki:
czarne hiszpańskie oliwki
mała marchewka
imbir (ilość wg. uznania)
świeżo mielony pieprz
łyżka płynnego, naturalnego miodu
Sposób przygotowania:
Obierz
słodką marchewkę a następnie obieraczką do warzyw pokrój w cienkie,
długie plastry. To samo zrób z kawałkiem imbiru. Posyp wszystko szczyptą
świeżo zmielonego pieprzu i dodaj miodu. Wykąp w tej miksturze
hiszpańskie oliwki i po 15 minutach podawaj.
Marynata z hiszpańskimi oliwkami i papryczkami cayenne:
Składniki:
zielone hiszpańskie oliwki
papryczki cayenne (może być w formie przyprawy)
kolendra
1/4 cytryny
brązowy cukier
hiszpańska oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Do
zielonych oliwek dodaj papryczki cayenne oraz kolendrę. Następnie
obierz cytrynę, pokrój na kawałki – pamiętaj, aby były one cienkie, i
dodaj do reszty. Dodaj jeszcze szczyptę brązowego cukru. Całość polej
hiszpańską oliwą z oliwek i wymieszaj. Podawaj po 10 minutach.
Alejakobiet.pl