Jajka to nie tylko wielkanocny przysmak. Odpowiednio przyrządzone mogą być pożywnym śniadaniem lub smaczną, imprezową przekąską. Oto nasze przepisy!
Jajka zapiekane z łososiem
Składniki: 120 g wędzonego łososia, 4 jajka, łyżka masła, 4 łyżki słodkiej śmietany, czarny pieprz.
Wykonanie: Cztery żaroodporne miseczki smarujemy masłem. Do każdej wkładamy pokrojonego na kawałki łososia i wbijamy po jajku. Wstawiamy naczynia do parowara na 8-10 minut. Śmietanę podgrzewamy i polewamy nią jajka. Przed podaniem posypujemy pieprzem.
Omlet z owocami
Składniki: 3 jajka, łyżka cukru, 2 łyżki wody, łyżka mąki pszennej, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, serek waniliowy, owoce z puszki np. brzoskwinie, mandarynki, łyżka oleju.
Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy roztrzepane żółtka oraz proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Smażymy omlet pod przykryciem przez 4 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony. Usmażony omlet przekładamy na talerz. Do środka dodajemy serek waniliowy oraz pokrojone owoce z puszki. Polewamy kilkoma łyżkami przecieru owocowego. Na końcu składamy omlet na pół.
Jajka po hiszpańsku
Składniki: 4 jajka, 200 g kiełbasy chorizo, 3 plastry wędzonej szynki, 2 pomidory, czerwona papryka, żółta papryka, puszka groszku konserwowego, cebula, 2 ugotowane ziemniaki, olej do smażenia, sól i pieprz.
Wykonanie: Kiełbasę kroimy w plasterki, a szynkę w paseczki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę, a groszek osączamy z zalewy. Rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy szynkę i smażymy. Dodajemy groszek, pomidory, ziemniaki i paprykę. Doprawiamy do smaku. Dusimy przez około 15 minut. Warzywa nakładamy do żaroodpornych kokilek. W każdej porcji robimy wgłębienie i wbijamy po jednym jajku. Zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.
Jajka w szpinaku
Składniki: 8 jajek, 75 dag świeżego szpinaku, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, kilka obranych i posiekanych migdałów, 15 dag oscypka lub twardego żółtego sera, łyżeczka masła, łyżeczka bułki tartej, pieprz, sól.
Wykonanie: Szpinak przebieramy, płuczemy i osączamy. Odcinamy ogonki, a liście wkładamy do garnka z osoloną wrzącą wodą. Krótko obgotowujemy, mieszając, następnie dość grubo siekamy i podsmażamy na połowie oleju, doprawiając solą i zmiażdżonym czosnkiem. Żaroodporne naczynie smarujemy resztą oleju, rozkładamy w nim szpinak, posypujemy migdałami. Łyżką robimy w szpinaku 8 wgłębień i wbijemy w nie jajka. Posypujemy pieprzem i startym serem. Na wierzchu układamy kawałki masła i oprószamy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Wyjmujemy, gdy jajka się zetną, i od razu podajemy.
Nadziewane jajka w skorupkach
Składniki: 8 jajek, pęczek szczypiorku, koperek, sól, pieprz, majonez, olej do smażenia.
Wykonanie: Gotujemy jajka na twardo, a gdy ostygną, nieobrane kroimy wzdłuż. Łyżeczką wydrążamy białka z żółtkami i drobno kroimy. Szczypiorek i koperek siekamy. Jajka drobno kroimy, mieszamy z zieleniną i majonezem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Puste skorupki ostrożnie nadziewamy przygotowanym farszem. Nadziewane jajka układamy skorupkami do góry na rozgrzanym oleju i zapiekamy przez około 2 minuty.
Dominika Górtowska