Dobór produktów i potraw
– spożywaj 2-3 razy w tygodniu ryby morskie
– ogranicz do minimum, cukier i słodycze
– spożywaj 1,5-2 litry niesłodzonych napoi, wody
– staraj się spożywać mięso nie więcej niż 3 razy w tygodniu
– spożywaj 5 lub porcji warzyw i 3 porcje owoców na dzień
– nie spożywaj więcej niż 3 małe filiżanki kawy, lub mocnej herbaty na dzień
– chude produkty mleczne spożywaj w 2-3 posiłkach na dzień
– w okresie zimowym chętnie sięgaj po mrożonki owocowe i warzywne
– mniej na uwadze sezonowość produktów spożywczych
– ogranicz spozywanie jaj do 2 sztuk na tydzień
– zmniejsz konsumpcję tłuszczów zwierzęcych na korzyść tłuszczów roślinnych
– zwiększ spożycie węglowodanów złożonych kosztem cukrów prostych i tłuszczów
– zwiększ spożycie żywności pochodzenia roślinnego
– włącz do diety produkty zbożowe z grubego przemiału
– wybieraj produkty spożywcze jak najmniej przetworzone
– nie wykorzystuj przesmażonego tłuszczu do przyrządzania potraw
Zasady komponowania posiłków
– zadbaj żeby przyrządzane potrawy nie były kolorystycznie monotonne
– staraj się łączyć produkty o kontrastowych smakach i zapachach
– w posiłkach łącz produkty o różnej konsystencji (np.: produkty płynne – zupa i drugie danie składające się z mięsa, ziemniaków, surówki)
– staraj się, żeby w każdym posiłku występowały produkty węglowodanowe (pieczywo, produkty zbożowe), produkty białkowe (mleko i przetwory, jaja, sery, mięso, ryby)
– uwzględniaj sezonowość produktów spożywczych np.: niektóre warzywa i owoce występujące tylko latem
– do przyprawiania potraw zamiast soli możesz zastosować przyprawy, oleje z marynowanym czosnkiem, ocet winny, owocowy, czerwone białe wino
– produkty spożywcze konsumuj zaraz po przygotowaniu
– staraj się, żeby posiłki były jak najbardziej urozmaicone – dbaj o różnorodność posiłków, potraw