uwodzicielka, starannie przygotowuje swoje wielkie wejście. Każde na
siebie czekać, podsyca nasze pragnienia, sprawia, że stale wypatrujemy
chwili, kiedy w końcu będzie w naszym zasięgu. Znika równie
niespodziewanie, jak się pojawia, przez cały czas trzymając nas w
męczącej niepewności, gdyż każdy dzień truskawkowego sezonu, może być
jednocześnie ostatnim.
maksymalnie wykorzystać każdy dzień, w którym mogę cieszyć się truskawkami. Niby wiem, że
truskawka mną manipuluje… Ale i tak jej na to pozwalam. Jest przecież
taka pyszna.
Tarta z truskawkami
Na ciasto:
Szklanka mąki pszennej
Szklanka cukru pudru
2 żółtka
150 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
Wszystkie składniki zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na
godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wkładamy do posmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty. Pieczemy w
temperaturze 200oC przez około 15-20 minut.
Na masę:
1 opakowanie słodkiej śmietanki kremówki
250 g serka ricotta
1 opakowanie cukru waniliowego
Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ricottą i cukrem waniliowy. Delikatnie mieszamy.
Truskawki!
Na ostudzony spód wykładamy kremową masę. Na górze układamy
pokrojone na połówki truskawki (im więcej, tym lepiej). Dekorujemy
kilkoma kleksami ubitej kremówki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Strawberry pie
Na spód:
1 opakowanie herbatników digestive
Pół szklanki brązowego cukru
100 g masła
Herbatniki kruszymy (można to zrobić w mikserze z tnącymi
ostrzami). Dosypujemy do nich cukier i dolewamy rozpuszczone masło.
Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę rozkładamy w wysmarowanej masłem
okrągłej formie. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 10-15 minut.
Na masę:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
2 żółtka
Kilka kropel syropu truskawkowego
Mleko łączymy z żółtkami, dolewamy syrop. Masę wylewamy na
upieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 7-10
minut (w tej samej temperaturze).
Truskawki!
Ok. 30-50 dag truskawek
3 łyżki cukru
Kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ciepłej wodzie
Składniki miksujemy aż powstanie dosyć gładka masa. Dolewamy
żelatynę. Masę wylewamy na wystudzony spód. Ciasto wkładamy do lodówki
na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Caprese fragolino
Letnia modyfikacja tradycyjnej włoskiej sałatki caprese,
której kolory – zielony, biały i czerwony – nawiązują do kolorów
włoskiej flagi. W tym wariancie tradycyjne pomidory zastępujemy świeżymi
truskawkami.
Składniki:
Duża kulka sera mozzarella
Garść świeżej bazylii
Truskawki!
Oliwa z oliwek
Zielony pieprz
Mozzarellę i truskawki kroimy w dosyć grube plastry. Na talerzu
(moim zdaniem, najlepiej sprawdza się czarny – idealnie eksponuje
kolory) rozkładamy na przemian: plaster mozzarelli, truskawki, liść
bazylii. Całość posypujemy świeżo zmielonym zielonym pieprzem i
skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczona panga z sosem truskawkowym
Sos ze świeżych truskawek świetnie podkreśla smak
pieczonej ryby. Nadaje się także do łososia albo jakiejkolwiek białej
ryby. Danie możemy podać z młodym szpinakiem oraz białym ryżem albo
młodymi ziemniakami z wody.
Składniki na 2 porcje:
2 filety z pangi
4 łyżki masła
Kilka kropel soku z cytryny
Sól i pieprz
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rybę skrapiamy sokiem z
cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na każdym kawałku układamy odrobinę masła. Pieczemy przez około 15 minut
w temperaturze 220oC.
Sos truskawkowy:
Truskawki! (około 15 dag)
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
Truskawki zmiksować na gładką masę,
dodać pozostałe składniki, ponownie miksować. Sos gotować przez kilka
minut na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotową rybę polać sosem lub ułożyć
na rozprowadzonym na talerzu sosie.
Karolina Wiercigroch