Dzisiaj zabieramy was w orientalną podróż kulinarną. W roli głównej występują dania z curry. Oto naszych 5 sprawdzonych przepisów. Skuś się!
Brukselka curry z kurczakiem
Składniki: 1 kg brukselek, cebula, 80 dag ziemniaków, 4 połowy piersi kurczaka, jajko, 6 dag wiórków kokosowych, sól, pieprz, 2-3 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 1-2 łyżeczki curry, 2-3 łyżki mąki, 400 ml bulionu, 7-8 łyżek kremówki, pół pęczka natki pietruszki.
Wykonanie: Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub na ćwiartki, gotujemy w osolonej wodzie. Mięso panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w wiórkach kokosowych przyprawionych solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju, zmniejszamy płomień, smażymy jeszcze przez około 12 minut, od czasu do czasu odwracając. Cebulę szklimy na maśle, oprószamy curry, zasmażamy. Posypujemy mąką, smażymy minutę. Wlewamy bulion i śmietanę, gotujemy, mieszając. Przyprawiamy, mieszamy z brukselką i ziemniakami. Podajemy z mięsem pokrojonym w plastry. Posypujemy natką.
Orientalna potrawka
Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, żółty grejpfrut, mała cebula, 2-3 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki, curry, sól, biały pieprz, 1-2 łyżki oleju.
Wykonanie: Mięso płuczemy i osuszamy. Kroimy w dość duże kawałki. Cebulę obieramy, myjemy i siekamy.
Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Posypujemy łyżeczką curry. Chwilę razem smażymy. Wrzucamy mięso. Gdy się lekko zarumieni, wlewamy bulion. Dusimy przez około 20 minut. Grejpfrut obieramy. Dzielimy na cząstki. Usuwamy białą błonkę. Śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy do mięsa. Gotujemy. Wkładamy cząstki owocu. Mocno podgrzewamy. Całość doprawiamy solą i curry. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Sałatka ziemniaczana z curry
Składniki: 7 średnich ziemniaków, 2 duże, kwaśne jabłka, mała cebula, 2/3 szklanki gęstej śmietany, łyżeczka posiekanego szczypiorku, łyżeczka curry, pieprz, sól.
Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w łupinach. Obieramy, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Jabłka i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do miski wkładamy ziemniaki, jabłka i cebulę. Dodajemy śmietanę, curry oraz pieprz i sól do smaku. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do salaterki i postawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.
Chińszczyzna na słodko
Składniki: piersi kurczaka, cebula, jabłko, 2 łyżki suszonych moreli, łyżka rodzynek, szklanka bulionu, łyżeczka curry, jogurt naturalny, 20 dag pieczarek.
Wykonanie: Piersi podsmażamy z cebulą i pieczarkami. Zalewamy szklanką bulionu, dodajemy morele i rodzynki. Wszystko dusimy. Dodajemy jogurt i łyżeczkę curry. Mieszamy i gotujemy.
Sałatka z jajkiem w sosie curry
Składniki: 2 pomidory, główka sałaty, 1/2 ogórka, 1/2 białej rzepy, 4 jajka, 15 dag drobnego makaronu, 8 dag wędzonego boczku w plastrach, 12 dag majonezu, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżki curry, 1/2 pęczka szczypiorku, sól, pieprz, cukier, listki natki do dekoracji.
Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Boczek kroimy w cienkie paski. Smażymy na chrupko na suchej patelni. Wszystkie warzywa oczyszczamy i płuczemy. Rzepę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na ćwiartki, a ogórka w plasterki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Majonez mieszamy w miseczce ze śmietaną na gładki sos. Doprawiamy do smaku curry, solą, pieprzem i odrobiną cukrem. Ugotowane na twardo jajka płuczemy pod zimną bieżącą wodą, obieramy i siekamy. Jajka, makaron i boczek mieszamy z przygotowanym sosem. Duży półmisek wykładamy kawałkami sałaty, przygotowane surowe warzywa fantazyjnie układamy na liściach sałaty. Na środku umieszczamy sos z jajkami, makaronem i boczkiem. Zieleninę płuczemy. Dekorujemy danie natką pietruszki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dominika Górtowska