Odkąd
Europejczycy poznali uroki kuchni orientalnych, wprost nie mogą się
obejść bez niektórych jej elementów, jak np. sushi. Czy jest ono zdrowe
dla wszystkich?
Sushi było
znane w Azji jeszcze przed 800r n.e., jednak wówczas miało postać
jedynie solonej ryby, bez dodatku ryżu. Dziś ma już zupełnie inną formę i
stało się symbolem Japonii. Sushi ma wiele odmian, a każda z nich
znajdzie swojego amatora wśród mieszkańców innych kontynentów.
Jednak
co do zdrowotności sushi naukowcy nie mają jednoznacznego zdania. Z
jednej strony zawiera w sobie sporo wartości odżywczej, z drugiej –
składa się z surowizny.
Czy sushi może być korzystne dla zdrowia? Przyjrzyjmy się jego składnikom:
Surowa
ryba lub inne owoce morza: łosoś, tuńczyk, sola, ośmiornica,
kałamarnica, krewetki, skorupiaki itp. Tłuszcz w nich zawarty jest
cennym składnikiem diety, gdyż wpływa na funkcje układów krążenia i
nerwowego oraz immunologicznego. Zapobiega również niektórym nowotworom.
Jednak każde surowe mięso jest potencjalnym zagrożeniem
mikrobiologicznym, dlatego tej potrawy nie powinny spożywać kobiety w
ciąży, dzieci oraz osoby starsze i chore.
Ryż – do sushi
wykorzystuje się specjalny jego gatunek, który ma właściwości spajające
potrawę. Ryż jest bogatym źródłem witamin z grupy B i wielu składników
mineralnych oraz włókna pokarmowego.
Trawa morska – zawartość
składników odżywczych jest w niej z reguły wyższa niż w roślinach
lądowych; zawiera żelazo, wapń, jod, witaminę K, beta karoten i witaminę
C oraz błonnik pokarmowy. Najciekawsza jest w nich obecność witaminy
B12, która w innych roślinach występuje w śladowych ilościach. Wodorosty
podejrzewa się o działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Dodatki
warzywne: rzodkiew, soja, ogórek i inne- właściwości prozdrowotnych
wszelkich warzyw nie trzeba reklamować, gdyż są powszechnie znane. Ze
względna dużą zawartość potasu , błonnika i witamin antyoksydacyjnych
korzystnie wpływają na wszystkie funkcje organizmu. Jednak w sushi
warzywa występuję w znikomych ilościach, bardzie jako forma ozdobna.
Przyprawy:
chrzan wasabi, sos sojowy, imbir, ocet – korzystnie działają w aspekcie
zapobiegania zatruciom, co jest niezwykle istotne w przypadku surowego
mięsa, które jest głównym składnikiem sushi. Na te przyprawy powinny
uważać osoby z chorobami układu pokarmowego, np. stanami zapalnymi, czy
wrzodami.
Czy można się odchudzać z sushi?
Jedna
porcja sushi, czyli 3 krążki (ok. 100g) dostarcza średnio 150-200kcal,
sporo białka, bo aż 6-9g, węglowodany (około 16g) i około 7g tłuszczu.
Sushi można więc uznać za potrawę wysokobiałkową i wysokotłuszczową.
Jednak tłuszcz w nim zawarty ma dobroczynne działanie na organizm, gdyż
jest to tłuszcz pochodzący z owoców morza, a więc bogaty w kwasy omega
3. Sushi jest dość wysokokaloryczne, jednak jego wysoka wartość odżywcza
doskonale rekompensuje tę „wadę”. Jeśli jest więc spożywane od czasu do
czasu, nie zagrozi sylwetce, ani zdrowiu.