Jest najważniejszym posiłkiem. Opuszczenie go sprawia, że czujemy się
apatyczni, mamy miej energii w ciągu dnia, a po południu – wilczy
apetyt., którego zaspokojenie powoduje szybkie tycie. Co zjeść na
śniadanie, aby było niebanalne, smaczne i zdrowe? Poniżej przedstawiam
kilka pomysłów na szybki i pożywny poranny posiłek:
Kanapki z łososiem
Przygotuj
je z chleba pełnoziarnistego, posmarowanego chrzanem i wędzonego
łososia. Koniecznie dodaj ulubione warzywa. Z łososiem świetnie
komponuje się koperek, sałata, oliwki, kapary oraz pomidor. Takie
kanapki dostarczają białka, które nasyci cię na długi czas, kwasów omega
3 niezbędnych do sprawnej pracy mózgu oraz witamin, pochodzących z
warzyw. Jeśli masz więcej czasu, wyciśnij sok z pomarańczy. Taki
witaminowy napój doskonale uzupełni posiłek o witaminę C.
Sałatka caprese
Przysmak
Włochów. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu i pachnie słoneczną
Italią. Potrzebujesz jedynie sera mozarella, dojrzałych pomidorów i
bazylii. Ser pokrój w plasterki, ułóż na talerzu
i przełóż plastrami
pomidora. Wszystko posyp listkami bazylii. Jeśli nie masz świeżych
ziół, możesz użyć suszonych. Na koniec skrop sałatkę oliwą z oliwek. Do
caprese zjedz kilka kromek chleba chrupkiego i wypij świeży sok
pomidorowy lub zieloną herbatę.
Omlet z warzywami
Szybki
w przygotowaniu omlet jest pożywnym posiłkiem i polecanym szczególnie w
jesienno -zimowe dni. Przygotuj go z dobrej jakości jajek, mąki razowej
i odrobiny soli, najlepiej potasowej i pieprzu. Dodaj groszek zielony,
pomidory i cebulkę i wszystko usmaż na oleju rzepakowym. Możesz dodać
ziół prowansalskich, które nadadzą piękny aromat omletowi. Do tego zjedz
dwie kromki chleba chrupkiego.
Twarożek z suszonymi pomidorami i oliwkami
Do
jego przygotowania potrzebujesz sera twarogowego półtłustego, jogurtu
sojowego lub naturalnego, suszonych pomidorków, oliwek i przypraw. Ser
rozetrzyj i połącz z jogurtem i przyprawami. Możesz dorzucić łyżkę
pestek słonecznika lub dyni. Wówczas posiłek będzie wzbogacony w cenne
nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez i cynk. W piekarniku podgrzej
pełnoziarniste bajgle i następnie, gdy są jeszcze ciepłe posmaruj
twarożkiem. Na wierzch połóż pokrojonego ogórka lub paprykę. Do tego
wypij aromatyczną kawę zbożową.
Bruschetta z pomidorami i orzeszkami pini
Pieczywo
skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika. Gdy się upiecze, połóż na
kapkach pomidory, posyp ziołami. Możesz jeszcze raz zapiec, aby pomidory
się rozgrzały. Na koniec posyp orzeszkami Pini. Takie kanapki są
ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śniadań. Są bardzo wartościowe
odżywczo, a jednocześnie lekkie i pożywne. Można je jeszcze bardziej
urozmaicić i zamiast pomidorów dodać pokrojoną w plasterki cukinię lub
nawet owoc, np. gruszkę.
Smacznego!
Justyna Jessa, dietetyk