Naukowcy ostrzegają – przyrządzanie potraw na kuchence gazowej powoduje powstawanie zanieczyszczeń o stężeniu często przewyższającym dopuszczalne normy. Sam proces gotowania dodatkowo wytwarza szkodliwe dla zdrowia, lotne związki chemiczne, zwiększa wilgotność i generuje nieprzyjemne zapachy. Jak ustrzec się przed niedogodnościami wynikającymi z przyrządzania potraw? Zainwestować w odpowiedni okap kuchenny! Podpowiadamy, jak wybrać ten właściwy.
Wiele możliwości
Na rynku dostępnych jest wiele modeli różniących się konstrukcją budowy i sposobem montażu. Do wyboru mamy np. okapy przyścienne (inaczej kominowe), wyspowe, podszafkowe, czy blatowe. Ich wybór podyktowany jest w dużej mierze możliwościami montażu, wielkością powierzchni kuchni, usytuowaniem otworu wentylacyjnego i kuchenki. Jeżeli stanowisko do gotowania znajduje się z dala od ściany, jako tzw. wyspa kuchenna, wybierzmy okap wyspowy, montowany do sufitu. Okapy kominowe sprawdzą się natomiast w sytuacji, gdy kuchenka stanowi element aneksu kuchennego i dodatkowo w jej pobliżu znajduje się otwór wentylacyjny. Zaletą okapów kominowych jest fakt, że podłączone do kanału wentylacyjnego, umożliwiają odprowadzanie powietrza na zewnątrz budynku. Najpopularniejszym i najtańszym rozwiązaniem są okapy podszafkowe, pracujące w trybie pochłaniacza. W tym przypadku zasysane powietrze przepuszczane jest przez filtry z aktywnym węglem, a następnie oczyszczone wydostaje się z powrotem do kuchni. Testy pokazują, że okapy zainstalowane jako pochłaniacz są jednak mniej skuteczne niż wtedy, kiedy stają się wyciągiem. Kolejnym minusem pochłaniaczy jest wyższa cena eksploatacji, co wynika z konieczności regularnej wymiany filtrów węglowych.
Moc optymalna
Jednym z najważniejszych kryteriów wyboru okapu jest jego wydajność – podawana w m2/h, informuje o ilości powietrza, jaką okap może przefiltrować w ciągu godziny. Niemniej ważnym parametrem wpływającym na skuteczność działania okapu jest jego szerokość – okap zawsze powinien być szerszy od płyty grzewczej. I tak – do płyty o szerokości 60 cm powinno się zastosować okap o szerokości od 70 do 90 cm. Dzięki temu mamy gwarancję, że wszystkie zapachy powstające podczas gotowania będą skutecznie pochłaniane przez urządzenie.
Cicho… jak makiem zasiał
Parametrem, który nie wpływa na wydajność okapu, a decyduje o komforcie pracy w kuchni jest jego głośność. Dzięki ciągłym badaniom i pracy nad nowymi technologiami, producentom udało się osiągnąć kompromis między wydajnością a stopniem hałasu generowanym podczas pracy urządzania. W nowoczesnych okapach głośność nie powinna przekraczać 55 dB, czyli poziomu porównywalnego do rozmowy. Okap powinien tak pracować, by po jego włączeniu można było wciąż swobodnie rozmawiać, słuchać radia lub telewizji. Podczas zakupu najlepiej sprawdzić sprzęt w działaniu i przekonać się, jak głośno pracuje na najwyższym biegu.
Sztuka użytkowa
Coraz częściej okap kuchenny ma za zadanie spełniać nie tylko funkcje użytkowe, ale także stanowić element dekoracji wnętrza. Podstawą aranżacji przestrzeni kuchennej jest harmonia jej elementów. Wszystkie muszą ze sobą współgrać – pod względem stylu, designu, czy materiałów, z których są wykonane. Dlatego też sprzęty kuchenne są coraz bardziej zróżnicowane, designerskie, stają się przedmiotem sztuki użytkowej. Decydując się na zakup okapu warto zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje, w jakie wyposażone jest urządzenie. Producenci oferują rozwiązania w postaci: dodatkowego oświetlenia, sterowania dotykowego, wskaźnika nasycenia filtrów, czujnika zapachów, czy wbudowanego w okap monitora TV. Ważna jest także jakość wykonania – dlatego zwracajmy uwagę na to, z jakich materiałów wykonany jest nasz okap. Przełoży się to w przyszłości m.in. na łatwość utrzymania go w czystości.
Prawidłowo dobrany okap to gwarancja świeżego powietrza w kuchni, komfortu przygotowywania posiłków, ale też i bezpieczeństwa. Jak pośród bogatej oferty urządzeń dostępnych na rynku wybrać takie, które będzie jednocześnie funkcjonalne i spełniające nasze oczekiwania? Zastosujmy powyższe wskazówki.
Alejakobiet.pl