660
Kupowanie żywności tak dobranej, aby służyła naszemu zdrowiu, powinno stać się jednym z ważnych życiowych zadań. Sklepy oferują taką różnorodność towarów, że jeśli tylko zdobędziemy odpowiednią wiedzę, z łatwością wybierzemy to co jest najlepsze.
Ważna jest nie tylko wiedza o wartości odżywczej produktów, lecz również o tym, w jaki sposób dana żywność została wyprodukowana. Najnowsze metody przetwórcze dają bardzo dobre produkty.
- Sporządzenie tygodniowego menu pomaga w utrzymaniu właściwej diety i zapobiega marnowaniu pieniędzy.
- Porównywanie cen. Supermarkety podają ceny w przeliczeniu na kilogram produktu. Trzeba sprawdzać i porywać, wybierając najkorzystniejsze. Sprawdzajmy też aktualne promocje.
- Pamiętajmy jednak, że nie tylko cena powinna decydować o wyborze. Ważniejsza jest jakość i bezpieczeństwo żywności.
- Zanim kupimy sprawdźmy datę przydatności produktu do spożycia.
- Nie róbmy zakupów „z pustym żołądkiem”, gdyż wtedy będzie nas kusić, żeby kupić więcej niż potrzebujemy.
- Unikajmy tłuszczu i kupujmy jak najchudsze mięso, a w potrawach zapiekanych zastępujmy mięso warzywami i roślinami strączkowymi.
- Unikajmy też produktów typy fast food, gdyż zawierają dużo soli i niezdrowych tłuszczy.
- Stawiajmy na produkty najbardziej bogate w wartości odżywcze – pieczywo i płatki z pełnego ziarna,
- Starajmy się mieć w zapasie – mleko, owoce i warzywa w puszkach i konserwy, bakalie paczkowane – w tym suszone owoce, orzechy i ziarna, ryż, makarony, płatki śniadaniowe, mąkę, cukier, olej, kasze.
Alejakobiet.pl