Waga kuchenne przydaje się w każdej kuchni – zwłaszcza, gdy decydujemy się na skorzystanie z przepisu z książki kucharskiej lub bloga kulinarnego, a zbyt duża ilość mąki bądź proszku do pieczenia może zmienić doskonale wyglądający na zdjęciu wypiek w zakalec. Waga kuchenna sprawdzi się również przy stosowaniu różnych diet, które z reguły wymagają odmierzania określonych porcji posiłków.
Mechaniczna lub elektroniczna
Przystępując do zakupu wagi, zastanówmy się najpierw, jaki typ urządzania preferujemy: mechaniczną czy elektroniczną. Wagi mechaniczne to dosyć proste w budowie urządzenia, których zaletą jest przystępna cena, ale w porównaniu do wag elektronicznych cechują się stosunkowo niską dokładnością pomiaru wynoszącą do 20 g. W przypadku wag elektronicznych dokładność pomiaru sięga 1-2 g, a wynik prezentowany jest na wyświetlaczu. Ponieważ są zasilane bateriami, warto zwrócić uwagę na modele wyposażone we wskaźnik ich zużycia. Tylko naładowane baterie pozwalają na uzyskanie dokładnego pomiaru podczas ważenia produktów.
Z miską lub bez
Jednym z elementów wagi jest płaska powierzchnia, na której kładziemy produkty przeznaczone do ważenia. Niektóre modele wyposażone są w dodatkowo w miskę, najczęściej przezroczystą i z miarką, dzięki której sam proces ważenia jest bardziej komfortowy zapobiegając wysypywaniu się produktów. Aby skorzystać z miski – należy umieścić ją w wyznaczonym miejscu na wadze. Najlepiej, aby była ona zdejmowana, co zdecydowanie ułatwia przekładanie lub przesypywanie ważonych produktów.
Maksymalne obciążenie
Wybierając wagę kuchenną zwróćmy uwagę, jakie jest jej maksymalne obciążenie. Najpierw jednak zastanówmy się, do jakich celów będzie nam służyła. Do ważenia owoców bądź warzyw odpowiednia jest waga z maksymalnym obciążeniem wynoszącym około 5 kg. Jeśli natomiast potrzebujemy wagi do przygotowywania dań z przepisów kulinarnych, możemy wybrać urządzenie o mniejszym obciążeniu maksymalnym. Zwróćmy tez uwagę, czy waga wyposażona jest we wskaźnik przekroczenia obciążenia. Jeżeli urządzenie nie oferuje takiej funkcji, bez względu na ciężar położonych na wadze produktów, na wyświetlaczu pokaże się wartość maksymalnego obciążenia, co może wprowadzić w nas błąd i zmienić smak przygotowywanej potrawy.
Wskaźnik różnych jednostek wagowych
Często zdarza się, że autorzy przepisów kulinarnych podają wagę w jednostce innej niż gramy. W związku z tym, kupując wagę kuchenną, sprawdźmy, czy posiada przelicznik jednostek wagowych. Jest to niezwykle przydatna funkcja, która pomoże w przygotowywaniu doskonałych wypieków nawet początkującemu amatorowi pieczenia i gotowania.
Automatyczne włączanie i wyłączanie urządzenia
Wybierając wagę kuchenną, zwróćmy uwagę, czy posiada funkcję automatycznego włączania i wyłączania. Dzięki temu, urządzenie włączy się pod wpływem nacisku na powierzchnię wagi, a wyłączy się automatycznie po krótkim czasie od zakończeniu użytkowania.
Funkcja tarowania
Praktyczną funkcją wagi jest możliwość tarowania, która pozwala na ważenie ciężaru produktów, bez uwzględnienia wagi miski lub innego pojemnika, w którym się znalazły.
Dodatkowe pomiary
Kupując wagę kuchenną, sprawdźmy, czy wyposażona w licznik umożliwiający sprawdzenie, ile kalorii ma przygotowywany przez nas produkt, a także jaka jest zawartość węglowodanów, białka i tłuszczu. Funkcja ta jest szczególna istotna podczas diety, która wymusza kontrolowanie składu spożywanych posiłków. Niektóre modele wag kuchennych mają też funkcję pomiaru objętości płynów, dzięki temu można odmierzać mleko lub wodę w litrach.
Alejakobiet.pl