Zewsząd słyszymy o tym jak ważne jest zdrowe odżywianie i że nigdy nie jest za późno, aby słowo wcielić w czyn. Jednocześnie większość z nas jest kulinarnymi hedonistami – lubimy po prostu jeść smacznie. Czy te dwa trendy aby jeść smacznie i zdrowo wykluczają się czy uzupełniają? Ci, którzy już poznali nowe owoce suszone bez konserwantów HELIO Natura twierdzą, że te owoce to prawdziwe królestwo zdrowia i smaku.
Nowa linia to produkty, do których nie dodano typowych dla tych gatunków konserwantów używanych w produkcji owoców suszonych. Dzięki naturalnemu procesowi suszenia uzyskano produkty pełnowartościowe, soczyste i odpowiednio miękkie, a jednocześnie naturalnie zdrowe, o naturalnie wyjątkowym smaku i naturalnym dla suszonych owoców ciemnym kolorze. Nowa linia owoców suszonych charakteryzuje się niską zawartością sodu, przez co pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Owoce serii HELIO Natura są szczególnie polecane w diecie alergików, a duża zawartość błonnika predestynuję je do stałej obecności w diecie osób na dietach redukcyjnych. Owoce HELIO Natura mogę być stosowane również w diecie niskosodowej.
Suszone morele dzięki zawartych w nich składnikach odżywczych, to owoc doskonale wpływający na naszą skórę. Zawarta w nich niacyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania skóry. Stymuluje syntezę kolagenu, reguluje produkcję ceramidów i proces dojrzewania naskórka, zapobiega szkodom wywołanym przez promieniowanie UV i przyspiesza proces regeneracji skóry uszkodzonej działaniem promieni UV, zmniejsza ilość barwnika obecnego w powierzchniowych warstwach skóry, zapobiega powstawaniu przebarwień, normalizuje proces produkcji sebum i zmniejsza łojotok. Nie bez znaczenia jest także ogromna ilość beta-karotenu zawartego w morelach, który znacząco poprawia koloryt skóry. Poza rekordową ilością beta karotenu, suszone morele mogą pochwalić się także sporą zawartością żelaza, wapnia, fosforu czy potasu, jak i witaminy B2. Mają także w sobie dużo błonnika, dlatego wspomagają przemianę materii. Suszone morele HELIO Natura przypominają w smaku karmel i są słodsze od powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem konserwantów. Są one również ciemniejsze w barwie, co jest efektem naturalnie prowadzonego procesu suszenia.
Śliwka kalifornijska to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu w organizmie. Suszone śliwki zawierają witaminy A, C i K, a także witaminę E, która jest naturalnym antyoksydantem (chroni komórki przed utleniaczami i bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek). Dodane do porannej owsianki sycą i oczyszczają organizm ze złogów i toksyn.
Rodzynka sułtańska – suszone owoce winogron zawierają witaminy z grupy B, usprawniające procesy metaboliczne układu nerwowego, natomiast obecność potasu sprawia, że pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i funkcjonowanie mięśni. Zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów, dlatego te brązowe owoce są doskonałym zamiennikiem czerwonego wina dla osób, które nie powinny spożywać alkoholu. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej, co w efekcie może mieć duże znaczenie w zapobieganiu raka jelita grubego.
Goldenberry HELIO Natura znajdzie wielorakie zastosowanie w zdrowym jadłospisie. Ta zdrowa przekąska powinna zainteresować nie tylko miłośników zdrowego żywienia, ale także wszystkich prowadzących aktywny tryb życia. Nowość HELIO Natura to 304 kcal w 100 gramach smakołyku, a przy tym źródło białka. Warto ją dodać do porannych płatków owsianych czy musli oraz zabrać do pracy czy na uczelnię. To ostatnie umożliwi niewielkie (60g) i praktyczne opakowanie strunowe, które wydłuży okres świeżości produktu.
Informacje o wyjątkowych właściwościach owoców goldenberry były przekazywane z pokolenia na pokolenie – teraz dysponujemy także potwierdzonymi naukowo dowodami:
- 100 gramów owoców goldenberry zawiera o 166% więcej przeciwutleniaczy niż 100 gramów żurawiny
- 100 gramów owoców goldenberry zawiera o 144% więcej błonnika niż taka sama ilość suszonych śliwek
- 55 gramów suszonych owoców goldenberry ma więcej potasu niż cały banan o takiej samej masie
- owoce goldenberry stanowią wartościowe źródło witaminy C, żelaza, tiaminy, fosforu, cynku oraz magnezu
- nowość HELIO Natura nie zawiera dodanego cukru
- miechunka to źródło pektyn
- owoce goldenberry HELIO Natura to nowość zawierająca bioflawonoidy, czyli ważne substancje pochodzenia roślinnego
Suszona morwa biała to kolejna propozycja w linii owoców suszonych bez konserwantów HELIO Natura. Nowość HELIO Natura można jeść same jako przekąskę, dodać do owsianki, musli, koktajli, a nawet wypieków. Ze zdrowej nowości HELIO Natura rodzice mogą uczynić zamiennik słodyczy dla swoich pociech – dodatkowym atutem będzie apetyczny odgłos chrupanych owoców! Zmarzluchy wykorzystają morwę białą HELIO Natura do przyrządzenia rozgrzewających naparów i herbat ziołowo-owocowych. Morwa biała HELIO Natura to owoce ponadprzeciętnej wielkości.
Morwa biała hamuje rozkład węglowodanów złożonych do cukrów prostych (glukozy), które wchłaniają się do krwi. Morwę wyróżnia także niska zawartości sodu oraz wysoka zawartość błonnika. Morwa biała suszona HELIO Natura odpowiada zatem na potrzeby osób prowadzących zdrowy tryb życia.
Pyszna i zdrowa przekąska
Wśród pozostałych walorów zdrowotnych morwy białej, można także wspomnieć, że morwa biała jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza oraz błonnika. Zawarte w niej żelazo pomaga w prawidłowej produkcji krwinek i hemoglobiny, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Morwa biała HELIO Natura należy do żywności o niskiej zawartości sodu – taka żywność pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Witamina C zawarta w morwie białej pomaga w produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, dziąseł oraz zębów. Witamina C dostarczona w nowości HELIO pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz odpornościowego.
Pozytywny wpływ morwy na ludzki organizm był znany już chińskim uzdrowicielom. Używali ich przede wszystkim w celu wzmocnienia pracy nerek i anemii, także łagodzenia objawów stresu oraz uspokojenia ciała. Współczesna medycyna potwierdza, że spożywanie suszonych owoców morwy przywraca pożądany poziom glukozy oraz pozytywnie wpływa na prawidłowy proces trawienia węglowodanów.
Ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnych cukrów ludność zamieszkująca Himalaje suszy owoce morwy, miele je na mąkę i używa jako dodatku do potraw – taki pomysł wykorzystania nowości HELIO na pewno zainspiruje zwolenników filozofii Slow Food. Suszone owoce morwy są tam również wykorzystywane jako nieodzowny składnik diety podczas dalekich podróży, jako pożywienie wzmacniające i regenerujące siły.
Żurawina suszona HELIO Natura to propozycja zawierająca 50% mniej cukru oraz 7 razy więcej błonnika niż ta sama ilość standardowej suszonej żurawiny.
Obniżona zawartość cukru w nowości HELIO Natura skutkuje mniejszą względem standardowej suszonej żurawiny kalorycznością smakołyku, która wynosi 67 kilokalorii dla porcji 25g. Obniżona zawartość cukru to zatem drogocenna wskazówka zarówno dla osób systematycznie dbających o swoją nienaganną sylwetkę i zdrowie, jak i tych, którzy w ostatnim czasie nieco pofolgowali i walczą teraz z nadwagą lub otyłością swoją lub swoich najbliższych. Warto też zauważyć, że epidemia otyłości jest szczególnie groźna w przypadku dzieci, które mimo konieczności walki z nadwagą wymuszają na rodzicach regularne dostarczanie słodyczy – w takich sytuacjach warto sięgnąć po żurawinę HELIO Natura, które pomoże zaspokoić słodkie zachcianki.
W nowości HELIO Natura zwiększono także zawartość błonnika. Jest to błonnik roślinny, którego obecność w zdrowej diecie jest ważna. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik w zależności od wagi człowieka kształtuje się na poziomie 25 – 40 gramów. 120-gramowe opakowanie żurawiny suszonej HELIO Natura dostarcza zaś 34g tego cennego składnika. Co ważne, jeśli pijemy odpowiednią ilość wody to w praktyce nie można „przedawkować” błonnika.
Choć obniżona zawartość cukru i zwiększona zawartość błonnika to wyróżniające cechy żurawiny HELIO Natura, nie są one jedynymi przewagami produktu na tle jego rynkowych odpowiedników. Porównując jednakowe ilości standardowej żurawiny suszonej, z owocami HELIO Natura, nowość HELIO charakteryzuje się również nieco większą zawartością np. witaminy A, C, czy niacyn, oraz związków mineralnych takich jak wapń, fosfor, czy potas. Dzięki uzyskanym zaletom, z pewnością słabość Polaków do suszonej żurawiny będzie jeszcze silniejsza.
Alejakobiet.pl