Wiosną i latem nie brakuje słońca i kolorów – są wszędzie! Ich wyjątkowy wpływ na organizm znany jest już od starożytności. Kolory leczą i poprawiają nastrój. Są naturalnym oraz darmowym sposobem na różne dolegliwości i stan psychiczny.
Koloroterapia
Kolory pozytywnie działają na psychikę i poprawiają nastrój. Dlatego wielobarwne otoczenie sprzyja lepszemu samopoczuciu. To również darmowy lek antydepresyjny! Uspokajają, koją nerwy, wyciszają lub pobudzają – tak działają na organizm niektóre kolory.
Czerwony dynamicznie pobudza do działania i dodaje odwagi, a pomarańczowy – pobudza i zapewnia wewnętrzną harmonię organizmu: ciała i psychiki. Natomiast żółty ożywia umysł, poprawia pamięć, usuwa smutki i przywraca radość, przez co zapobiega stanom depresyjnym i melancholii, a niebieski – uspokaja, relaksuje, wycisza, pomaga w koncentracji i odzyskaniu równowagi psychicznej. Podobne działanie co niebieski ma również zielony, który przywraca wewnętrzną równowagę ciała i umysłu, świetnie odpręża i dodaje optymizmu.
Otaczanie się kolorami pomaga zachować spokój lub pobudzić do większego działania. Są dobrymi motywatorami oraz sposobem na wspaniały humor. Dlatego barwy wokół Ciebie sprawiają, że czujesz się i wyglądasz lepiej. Jednak pamiętaj, że nadmiar kolorów może mieć negatywne działanie, np. zbyt dużo niebieskiego w otoczeniu może przygnębiać, zielonego doprowadzać do bierności, powolności i nudy, a czerwonego zwiększać gniew i agresję.
Latem i wiosną samopoczucie jest najlepsze dzięki kolorom! Zimą czujesz się gorzej i masz w sobie mniej energii i optymizmu, bo jest mało światła i kolorów. Jeśli brakuje Ci barw na dworze, pomaluj swój świat – ściany mieszkania i domu – ulubionymi kolorami. Dzięki temu zapewnisz sobie dobry humor i spokojny relaks po pracy!
Kolorowa dieta
Kolory doskonale poprawiają samopoczucie. Są także najlepszym i najtańszym sposobem na zdrowe i piękne ciało. Dieta bogata w wielokolorowe warzywa i owoce ma korzystny wpływ na cały organizm. Dlatego nie może ich zabraknąć w spożywanych pokarmach o każdej porze roku, a zwłaszcza latem, kiedy to są świeże i soczyste.
Wyróżniamy 7 grup kolorystycznych pokarmów według Davida Hebera:
1. czerwona – truskawki, poziomki, czerwone winogrona i jabłka, różowe grejpfruty, arbuz, pomidory, buraki, czerwona kapusta i papryka; za soczystą i głęboką czerwień odpowiada likopen; czerwone pokarmy skutecznie chronią przed różnymi chorobami przewlekłymi, układu krążenie, np. zakrzepicą i miażdżycą oraz poprawiają odporność organizmu; ciało jest intensywnie oczyszczane.
2. czerwonopurpurowa – czerwone jabłka, truskawki, borówki, jeżyny, żurawina oraz śliwki; pokarmy te zwiększają produkcję rodopsyny, dzięki której lepsza jest ostrość wzroku po zmroku; pozytywnie działają na układ krwionośny – wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych i działanie przeciwzakrzepowe.
3. pomarańczowa – marchew, dynia, morele, brzoskwinie, mandarynki i pomarańcze; pomarańczowe owoce i warzywa poprawiają wygląd całej skóry, jest zdrowsza i pełna blasku; wzmacnia się odporność organizmu.
4. pomarańczowożółta – nektarynki, pomarańcze, papaja; dzięki spożywaniu pokarmów z tej grupy masz zdrowszą i piękniejszą skórę, wzmocnione włosy i paznokcie oraz chronisz układ krążenia i oddechowy; zawarta w nich witamina C ma silne działanie przeciwrodnikowe.
5. zielona – ogórek, kiwi, sałata, zielona papryka i winogrona, kapusta, brokuły; zielone warzywa i owoce pobudzają wytwarzanie enzymów przez wątrobę, czyli poprawiają trawienie.
6. białozielona – gruszka, cebula, seler, szczypiorek obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi; dzięki obecności flawonoidów mają silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne.
7. żółtozielona – kukurydza, awokado, melon, szpinak, biała kapusta chronią naczynia krwionośne i pozytywnie wpływają na oczy – chronią siatkówkę przed degeneracją i zaćmą.
Wioleta Nowicka
Kolory, które leczą!
1,1K
Zasubskrybuj I bądź na bieżąco
poprzedni artykuł