772
Wbrew powszechnemu wyobrażeniu koktajl może być niezwykle pożywny, eliminując poczucie głodu na wiele godzin. Będzie tak, jeśli kefir czy jogurt połączymy z bogatymi w witaminy i błonnik owocami (mogą być świeże lub mrożone) czy z produktami zbożowymi i orzechami. Mogą to być płatki owsiane (czy dowolne inne płatki), otręby, crunchy czy musli. Do tego jako dodatek bakalie (np. rodzynki czy żurawina), przyprawy takie jak cynamon i kakao – i w minutę mamy przygotowany odżywczy, a przy okazji smaczny posiłek, dostarczający odpowiednich ilości większości składników odżywczych. Możliwości jest mnóstwo – jedyne ograniczenia to wyobraźnia oraz preferencje smakowe.
Niezwykłą zaletą kefiru, jogurtu czy mleka zsiadłego jest obecność żywych kultur bakterii. Ta dobroczynna mikroflora dostarczona z naszym śniadaniem okazuje się być tym, czego nie zapewnią nam standardowe śniadaniowe klasyki – jajecznica czy kanapka. Dlaczego szczepy kultur bakterii obecne w jogurcie czy kefirze są dla nas tak ważne? Jak wielokrotnie już wykazali naukowcy, są one niezbędnym sojusznikiem w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami, atakującymi nasz organizm. Mleczne napoje fermentowane do których zaliczamy jogurt, kefir czy zsiadłe mleko, zawierają probiotyki o udowodnionym działaniu prozdrowotnym na organizm człowieka. Wszystko to sprawia, że koktajle przygotowane na bazie jogurtu, kefiru czy zsiadłego mleka powinny być ważnym i stałym elementem naszej diety, szczególnie w okresie nasilenia różnego rodzaju infekcji. Dobroczynne bakterie fermentacji mlekowej będą tym infekcjom zapobiegać, a jeśli choroba już nas dopadnie – pomogą szybciej dojść do zdrowia oraz przywrócą równowagę organizmu naruszoną antybiotykoterapią.
Koktajl owocowy z płatkami owsianymi:
- 30 g płatków owsianych
- ok. 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
- 100g mrożonych malin
- łyżka płatków migdałowych
- listek mięty do dekoracji
- miód do dosłodzenia
Płatki owsiane należy w miseczce zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej 10 minut (co jakiś czas można sprawdzić, czy już napęczniały i czy trzeba dolać jeszcze nieco wody). Gdy płatki już napęcznieją, dodać pozostałe składniki i zmiksować..
Koktajl jogurtowy z orzechami:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki dowolnych orzechów (zamiast orzechów może być również dobrej jakości masło orzechowe)
- 1 łyżka kakao
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1 awokado lub 1 banan
Orzechy w blenderze należy miksować przez kilka minut, aż do momentu, gdy powstanie masło orzechowe. Do masła orzechowego dodać jogurt, pokrojone w kostkę awokado bądź banana, syrop klonowy i kakao i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Alejakobiet.pl