Idealny poranek? Kubek gorącej kawy, kolorowe magazyny i przeglądanie internetu. Z takim zestawem nawet poniedziałki bywają łaskawsze. Kawa daje energetycznego „kopa” i pozytywnie nastraja. Zwłaszcza, gdy jest duża i słodka. Przed oczami masz pewnie kaloryczną bombę (która dodatkowo pustoszy portfel) w sieciowej kawiarni. Pyszny napój możesz jednak przyrządzić sama. Potrzebujesz tylko kilku aromatycznych przypraw, bitą śmietanę i czekoladę. Czasem warto poświęcić pół godziny snu, by móc w spokoju delektować się kubkiem „napoju bogów”.
Oto kilka naszych propozycji na wyśmienite kawy.
Kawa z goździkami i cynamonem
Składniki: 5 czubatych łyżeczek kawy naturalnej mielonej, szczypta cynamonu, 4 goździki, 3 łyżki cukru pudru, 2 szklanki wody
Wykonanie: W rondelku wymieszaj kawę z cukrem pudrem. Dodaj cynamon i zmielone goździki. Zalej wrzącą wodą i podgrzewaj do trzykrotnego lekkiego zawrzenia. Przykryj na chwilę talerzykiem. Zamieszaj. Podawaj w ogrzanych filiżankach, nalewając razem z fusami.
Kawa karmelowa
Składniki: 2 szklanki świeżo zaparzonej kawy, 1 i 1/2 szklanki gorącej czekolady, 1/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki gorącej wody
Wykonanie: Na suchej patelni skarmelizuj cukier. Zdejmij go z ognia i dodaj odrobinę wody. Cały czas mieszaj, aż karmel się rozpuści, następnie dodaj do niego kawę i gorącą czekoladę. Całość wymieszaj i zagotuj (doprowadzając do wrzenia).
Kawa waniliowa
Składniki: 1/2 szklanki mleka, dwie łyżeczki cukru wanilinowego, 1/3 szklanki zaparzonej kawy, łyżka cukru, bita śmietana w sprayu
Wykonanie: W rondelku zagotuj mleko z cukrem i cukrem wanilinowym. Przelej do szklanki i połącz z kawą. Całość dokładnie wymieszaj. Tuż przed podaniem udekoruj bitą śmietaną.
Kawa cappuccino
Składniki: 3/4 szklanki zaparzonej kawy, 1/2 szklanki schłodzonego mleka, odrobina startej czekolady, szczypta cynamonu
Wykonanie: Za pomocą spieniacza do mleka przyrządź gęstą piankę. Podgrzej ją , a następnie wlej do niej kawę. Nie używaj cukru. Słodkiego smaku nadasz kawie posypując ją startą czekoladą i cynamonem.
Kawa po włosku
Składniki: filiżanka mocnej kawy, łyżka likieru migdałowego amaretto, łyżka rumu, łyżka śmietany kremówki
Wykonanie: Do szklanki wlej łyżkę likieru i rumu. Wymieszaj. Zalej kawą. Na wierzch nałóż łyżkę śmietany.
Domowa kawa może ci towarzyszyć przez cały dzień. Zaopatrz się w kubek termiczny i zabierz ją do pracy lub szkoły. Dzień stanie się przyjemniejszy, gdy zamiast bezsmakowego napoju z firmowego bufetu, będziesz popijać cappuccino lub waniliowe latte. A wieczorem, zamiast umawiać się z przyjaciółkami w mieście, zaproś je do siebie na wspólne picie i przyrządzanie gorącego napoju. Tu na pewno nikt wam nie zwróci uwagi na zbyt głośne zachowanie.