Ryby mają dobrą opinię wśród dietetyków. Dodajmy, że z kilkoma wyjątkami, ta dobra opinia jest jak najbardziej zasłużona. Wśród zwolenników bycia fit popularne są ryby chude np. tuńczyk, ale nie warto zapominać o rybach tłustych np. łososiu i makreli. Jeśli chcecie urozmaicić swoje kanapki jednym ze sposobów jest uwzględnienie w diecie takiego dodatku do pieczywa jak pasta z makreli. Oto krótka instrukcja jak ją przygotować na pastę z makreli.
Pasta z makreli i jajek – przepis
Składniki dla 2 bardzo głodnych lub 4 mniej głodnych osób:
- Mała makrela (wędzona)
- 4 jajka ugotowane na twardo ( w wersji fit 6 jajek bez żółtek)
- 4 małe ogórki konserwowe lub kiszone
- pół cebuli
- sól i pieprz
- 2 łyżki majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu
Przygotowanie
1. Z makreli dokładnie usuwamy ości.
2. Mięso rozrywamy na małe kawałki.
3. Jajka (lub same białka w wersji fit), ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.
4. Dokładnie mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy według indywidualnych preferencji solą i pieprzem.
Podajemy np. z pełnoziarnistym pieczywem lub na pieczywie chrupkim. Pastę można również potraktować jako farsz do papryki lub pomidorów.
Alejakobiet.pl