Od początku roku 2018 w sklepach dodatkowo płacimy za torebki, do których chcemy zapakować zakupy. Darmowe w dalszym ciągu pozostają woreczki foliowe, w które pakujemy warzywa i owoce. Część warzyw (brokuły, sałaty) są sprzedawane szczelnie opatulone folią. Warto wiedzieć, że dłuższe przechowywanie warzyw i owoców w torebkach lub opakowaniach foliowych może być szkodliwe.
Robiąc zakupy stawiamy na wygodę i praktyczność – dlatego pakujemy warzywa i owoce w torebki dostępne w wielu sklepach, głównie sieciowych, dosłownie na wyciągniecie ręki. Po powrocie do domu często automatycznie wkładamy przynajmniej część zakupów w torebkach foliowych do lodówki.
Dlaczego lepiej rozpakować warzywa z toreb foliowych od razu po przyjściu do domu?
Zadaniem foliowej torebki jest ochrona przed dostępem tlenu, który przyśpiesza procesy chemiczne prowadzące się do psucia się żywności. Gdy pozostawimy np. sałatę czy cykorię w torebce foliowej i włożymy je do lodówki to zawarte w nich azotany (będące pozostałościami środków ochrony roślin) zmienią się w azotyny.
Azotyny są bardziej (nawet 10-krotnie) szkodliwe od azotanów. Azotyny, po przekształceniu już w organizmie człowieka w Nitrozoaminy, mają działanie rakotwórcze (karcerogenne). Chcąc zapobiegać tym przemianom warto pamiętać o wyjmowaniu warzyw i owoców z foliowych opakowań i torebek.
Alejakobiet.pl