Kurczak słodko kwaśny to danie przypisywane kuchni chińskiej. W dawnej filozofii tego kraju dwa przeciwstawne elementy (yin i yang )uzupełniają się, aby utworzyć całość. Podobnie jest z tym daniem, w którym oba smaki przeplatają się by utworzyć niepowtarzalną mieszankę – przygotowanie tej potrawy, także w wersji fit, zajmuje mniej niż 30 minut. Oto sprawdzony przepis, który mamy nadzieję dołączy do Waszych ulubionych.
Kurczak słodko kwaśny – fit przepis (świetny pomysł na szybki posiłek potreningowy)
Składniki na dwie sycące porcje
- Ryż brązowy – 200g
- Kurczak (najlepiej filet z piersi) – 300g
- Ananas (może być z puszki) – 120g
- Suszone śliwki (opcjonalnie) – 10 sztuk
- Papryka czerwona – 3 sztuki
- Miód – 8 łyżeczek
- Sok z 2 cytryn
- Sól, pieprz, oregano
- Odrobina oleju (opcjonalnie)
Kurczak słodko kwaśny w wersji fit – tak przygotujesz potrawę
Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i oregano, pokroić w kostkę. Podsmażyć najlepiej na suchej patelni lub na odrobinie oleju (łyżka).
Ananasa pokroić w kostkę (jeśli używamy ananasa z puszki opłukać owoc z syropu).
Sok z cytryny wymieszać dokładnie z miodem. Paprykę pokroić w kostkę lub krótkie paseczki. Jeśli chcemy aby kurczak był bardziej słodki niż kwaśny dodajmy suszone śliwki.
Całość dodać do kurczaka – smażyć przez kolejne 10-12 minut na małym lub średnim ogniu uważając aby sos miodowo-cytrynowy nie wyparował.
Podawać z ugotowanym ryżem
Alejakobiet.pl