Mięso kurczaka ma sporo zalet – jest sycące, łatwe w obróbce, odpowiednio przyrządzone świetnie smakuje. Między innymi z tych powodów jest bardzo popularne w naszym kraju. Jedną z hitowych potraw z kurczaka jest ten rodzaj mięsa drobiowego podane jako rolada ze szpinakiem i serem feta – poznajcie sprawdzony przepis.
Rolada z kurczakiem i serem feta – przepis na danie, które smakuje i syci
Składniki – 4 porcje:
- 500 g mięsa z kurczaka (może być filet lub gotowe mięso mielone)
- 300 g mrożonego szpinaku
- 150 g sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 mała cytryna
- 6 łyżek oleju
- bułka tarta (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Jeśli kupiłaś gotowy filet zmiel go w maszynce do mielenia. Jeśli korzystasz z gotowego mięsa mielonego z kurczaka wbij do niego jajka, dopraw solą i pieprzem – wyrób na gładką masę.
2. Otrzymaną masę rozwałkuj na desce do krojenia na kształt prostokąta, tak aby jego grubość wynosiła co najmniej 8-10 mm. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj około 40 – 50g bułki tartej jako „spoiwa”.
3. Obrany czosnek i obraną cebulę pokrój na drobniutką kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj rozmrożony szpinak (wyjmij go z zamrażarki ok. 2-3 godziny wcześniej). Dopraw pieprzem solą oraz sokiem z cytryny. Duś około 15 minut.
4. Wymieszać rozdrobniony ser feta ze szpinakiem. Nałożyć na mięso, zawinąć w roladę i usmażyć (z każdej strony) do uzyskania jasnobrązowego koloru.
5. Delikatnie ostudzić i pokroić na plastry około 1-centymetrowej grubości.
Uwaga: jeśli wolisz użyć gotowych filetów z piersi kurczaka, mięso rozbij, nałóż farsz, zawiń, końce mięsa połącz wykałaczkami. Usmaż.
Smacznego!
Alejakobiet.pl