Fala upałów sięga zenitu – zewsząd słychać przypomnienia o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów, które nawodnią organizm – należy pić wodę, napoje izotoniczne w tym te domowe. My polecamy także domowe, orzeźwiające lemoniady, które nawadniają, smakują i są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Domowa lemoniada limonkowa z miętą
Składniki:
- wody mineralna (najlepiej lekko gazowana) – 3 litry
- limonki – 6 sztuk
- pół szklanki liści mięty
- cukier trzcinowy – 2 łyżki
Przygotowanie:
Do dużego dzbanka lub 2 mniejszych wlać wodę mineralną. Cukier rozpuścić w małej ilości wody, dodać do wody mineralnej. Wycisnąć sok z limonek, wlać do wody, dodać liście mięty.
Domowo lemoniada arbuzowa
Składniki:
- 2 litry wody mineralnej (lekko gazowanej).
- Duży arbuz (najlepiej bezpestkowy)
- pół cytryny
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Arbuza pokroić na małe kawałki – usunąć pestki. Zblendować. Do dzbanka wlać wodę, dodać arbuza, miód oraz sok z połówki cytryny. Wymieszać.
Domowa lemoniada pomarańczowo-ananasowa
Składniki:
- 2 litry wody mineralnej (lekko gazowanej).
- 2 ananasy
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Ananasa pokroić w kostkę (można jeden plaster zostawić na dekorację). Z pomarańczy wycisnąć sok dodać do ananasa (razem z pozostałym miąższem). Dodać cukier, wymieszać. Połączyć z wodą mineralną w dzbanku.
Do wszystkich lemoniad można wrzucić kostki lodu.
Alejakobiet.pl