Zielone jest w modzie, zielone jest trendy, zielone jest fit. Zielone, czyli warzywa dostarczają witamin, z których duża część to antyoksydanty. Ideałem jest zdrowe danie, które jest fit i które jest jednocześnie sycące – stąd w naszym przepisie obecność piersi z kurczaka. Oto przepis na zupę krem z brokułów z kurczakiem.
Zupa krem z brokułów z kurczakiem – prosty fit przepis
Składniki na 4 porcje:
- brokuł – 800g
- marchew – 6 sztuk
- pietruszka – 2 sztuki
- średni seler
- por (jasna część) – 2 sztuki
- bulion warzywny – 1 litr
- filet z piersi kurczaka – 600g
- olej – 4 łyżki
- płatki migdałowe – 40g
- sól, pieprz, inne przyprawy wg. własnych preferencji
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki. Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy do bulionu – gotujemy na małym ogniu 15 minut.
Mięso kroimy w bardzo drobną kostkę (ułatwi to późniejsze blendowanie), doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju 8-10 minut cały czas mieszając. Bulion z warzywami przelewany do większego naczynia, dodajemy kurczaka. Blendujemy na gładko i doprawiamy wg. własnych preferencji.
Przelewamy do miseczek i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Alejakobiet.pl