Strona główna Aktualności Przecier czy koncentrat – przepis na smaczną zupę pomidorową

Przecier czy koncentrat – przepis na smaczną zupę pomidorową

przez admin

Trudno wyobrazić sobie specjały kuchni polskiej, włoskiej i każdej innej bez pomidorów w różnych postaciach. Trzeba to otwarcie powiedzieć – większość najsmaczniejszych dań bazuje właśnie na pomidorach. Choć na naszym kontynencie to warzywo jest znane i wykorzystywane od setek lat, bo co najmniej od XVI wieku, to jednak najpierw podbiło serca mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, a dopiero później kraje wysunięte bardziej na południe. Zwane przez Francuzów „jabłkami miłości”, stały się bazą tradycyjnych dań również w kuchni polskiej – obecnie wykonywane samodzielnie od początku do końca lub z drobną pomocą gotowych sosów i przecierów. Bez nich nie istniałaby polska pomidorówka!

Pomidory na zdrowie!

Być może nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wartościowym warzywem są pomidory. Zawierają mnóstwo potasu i likopenu. Ten pierwszy chroni i reguluje pracę serca. Likopen z kolei stanowi ważny przeciwutleniacz, który zapobiega nowotworom i nie dopuszcza do uszkodzeń, które w organizmie wywołują wolne rodniki. Istotną zaletą pomidorów jest to, że nawet pod wpływem przetwarzania ich do postaci przecieru, sosu czy ketchupu, zachowują swoje cenne właściwości.

Przecier pomidorowy Pudliszki

Dawniej, żeby zachować świeżość pomidorów i możliwość wykorzystywania ich w kuchni przez cały rok, trzeba było je albo suszyć, albo wykonać przecier. To z kolei pochłaniało sporo czasu i wymagało choć odrobiny zdolności kulinarnych. Teraz zadanie ułatwia przecier pomidorowy Pudliszki, bo zapewnia ten sam efekt bez sztucznych wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Sekret tkwi w wykonywaniu przetworów natychmiast po zbiorach. Następnie produkt zostaje poddany procesowi pasteryzacji, który jest procesem naturalnym, stosowanym także w tradycyjnej kuchni do wekowania potraw.

Przecier pomidorowy Pudliszki może być wykorzystany na różne sposoby. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i rybnych, ale też u zup czy specjałów z warzyw. Nie może go zabraknąć w składzie żadnego sosu pomidorowego. Ten zresztą możemy wykonać samodzielnie lub wykorzystać w tym celu gotowe Pudliszki sosy. Najlepiej sprawdzi się jednak jako baza do tradycyjnej zupy pomidorowej, której zapewni wyśmienity smak.

Zupa pomidorowa – z przecierem czy koncentratem?

Ile gospodyń, tyle przepisów na zupę pomidorową. O ile do tradycyjnej z ryżem lub makaronem świetnie sprawdzi się zarówno koncentrat, jak i przecier, o tyle już do pomidorówki w formie gęstego kremu lepiej sprawdzi się przecier. Wystarczy zmiksować go z ugotowanymi warzywami, podgrzać, dorzucić kilka plasterków mozzarelli i grzanki, by stworzyć prawdziwie włoskie, lekkie danie.

Pudliszki – sosy dla zabieganych

Mało kto w obecnych czasach ma czas gotować domowe posiłki od początku do końca. Mieszkamy w miastach, gdzie zazwyczaj brakuje ogródka, by wyhodować własne warzywa. Dojazd do pracy zabiera niekiedy 2 godziny każdego dnia. Sama praca, a do tego inne domowe obowiązki zostawiają niewiele czasu na odpoczynek, nie mówiąc już o pichceniu!

Właśnie dlatego Pudliszki sosy stanowią idealne rozwiązanie. Co więcej – nie wymuszają kompromisu i konieczności godzenia się na chemiczne dodatki oraz konserwanty. Domowe spaghetti czy lasagne można przygotować z ich pomocą w kilka minut, tak by cała rodzina mogła zjeść zdrowy posiłek. Sobotnie popołudnie z kolei można wykorzystać na kulinarne eksperymenty z pomidorami w roli głównej.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej