Chcesz schudnąć, a nie masz czasu na przygotowywanie dietetycznych potraw? W takim razie skorzystaj z pomocy szybkowara! Dzięki temu urządzeniu każde danie przyrządzisz o wiele szybciej, zyskując czas na ćwiczenia lub odpoczynek. Sprawdź, co możesz ugotować!
Gulasz z warzyw
Do szybkowara wrzuć swoje ulubione warzywa – odpowiednia będzie tu papryka (możesz wybrać czerwoną lub wymieszać 3 różne kolory papryk, by danie wyglądało apetycznie i kolorowo), brokuł, kalafior, cukinia, bakłażan. Jeśli chcesz, by danie było bardziej treściwe, możesz też dodać pokrojonego w kosteczkę ziemniaka. Wszystkie warzywa zalej puszką krojonych pomidorów wraz z zalewą. Dopraw solą, pieprzem, papryką chilli i wędzoną oraz dodaj ulubione zioła. Całość gotuj około 7-8 minut.
Łosoś z puree z kalafiora
To danie będzie możliwe do wykonania, jeśli posiadasz szybkowar z półkami do gotowania na parze. Na jednej z nich ułóż doprawioną rybę, na drugiej zaś podzielonego na różyczki kalafiora. Gotuj około 7 minut. W czasie gotowania przygotuj sos do skropienia łososia – wymieszaj łyżeczkę miodu z łyżką sosu sojowego i dodaj do tego sezam. Po wyjęciu kalafiora, wymieszaj go z odrobiną masła, solą i pieprzem i zblenduj za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. To danie możesz podawać z sałatką z rukoli z pomidorkami cherry oraz czarnymi oliwkami.
Wołowina z sałatką grecką
Wybierz chudy plaster wołowiny i włóż go do sosu sojowego – pozostaw w marynacie na przynajmniej dwie godziny, ale jeśli masz czas, możesz go trzymać dłużej. Do szybkowara wlej bulion z przyprawami: fenkułem, liśćmi laurowymi, rozmarynek, solą i pieprzem. Do tak przygotowanej mieszanki włóż plastry wołowiny. Całość powinna gotować się około 15 minut. W tym czasie zdążysz zrobić sałatkę grecką. Weź sałatę lodową i podrzyj ją na kawałki. Do niej dodaj pokrojonego na ćwiartki, świeżego pomidora i ogórka posiekanego w grubą kostkę. Do całości dodaj oliwki – czarne lub zielone wedle gustu. Cebulę pokrój na piórka – wybierz czerwoną, która jest nieco łagodniejsza w smaku i lepiej się skomponuje z warzywami. Do sałatki możesz dodać ser feta, ale jeśli chcesz, by danie było bardziej dietetyczne, możesz opuścić ten punkt. Warzywa wymieszaj z oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami.
Szybka zupa buraczkowa
Do przygotowania błyskawicznej zupy buraczkowej potrzebujesz pół kilograma buraków. Musisz je surowe obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Tak przygotowane możesz umieścić w szybkowarze. Do nic dodaj 2 liście laurowe i ziele angielskie – kilka ziaren. Całość zalej ok. 1,5 l gorącej wody i dodaj tymianek. Teraz zamknij garnek i gotuj zupę przez około 15 minut. To jeszcze nie koniec! Po otworzeniu garnka będziesz musiał jeszcze doprawić buraczankę – dodaj do niej wyciśnięty sok z cytryny (ok. 1 łyżkę stołową) i wciśnij do środka 2 małe ząbki czosnku. Posyp całość świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszaj. Przed podaniem delikatnie posyp suszonym majerankiem i ozdób kleksem ze śmietany.
Alejakobiet.pl