Świąteczny pasztet to niemal obowiązkowy posiłek, który powinien pojawić się na wielkanocnym stole. Idealnie nadaje się jako danie główne, przekąska oraz na kanapki. Zaskocz najbliższych i sprawdź nasze zestawienie sprawdzonych przepisów na pasztet zarówno dla miłośników mięsa, jak i wegetarian.
Pasztet świąteczny z indykiem
Potrawy wielkanocne można przyrządzić na wiele sposobów. Pasztet świąteczny jest jednym z dań, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Delikatne mięso indyka warto w tym przepisie połączyć z bardziej tłustym, takim jak boczek. Obowiązkowym składnikiem pasztetu jest również wątróbka drobiowa. Dzięki takiemu połączeniu pieczeń nie będzie sucha, wręcz przeciwnie – masa stanie się zwarta i smakowita. Sekretem udanego pasztetu są oczywiście przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa, imbir, majeranek oraz aromatyczna Przyprawa Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY.
Pasztet z kurczaka w kruchym cieście
To nowa odsłona tradycyjnego pasztetu drobiowego. Podstawę tworzy kruche ciasto, w które zawija się masę z kurczaka. Smak dania podkreślą cebulka, wywar z kurczaka oraz aromatyczny Bulion grzybowy z borowikami WINIARY. Z tego przepisu możemy skorzystać, gdy mamy mało czasu na przygotowanie dania, a chcemy podać pasztet na ciepło. Dzień wcześniej możemy przyrządzić masę mięsną, a przed przyjściem gości upiec danie wielkanocne w zaledwie 20 minut.
Wegetariański pasztet z soczewicy
To prawdziwa gratka dla wegetarian! Dzięki temu daniu żaden z gości nie wyjdzie głodny ze świątecznego obiadu. Mimo braku mięsa pasztet jest odpowiednio zwarty i sycący. A wszystko za sprawą soczewicy, ryżu i odrobiny mąki ziemniaczanej. Można dodać do niego także ogórek kiszony. Smak pasztetu podkreśli aromatyczny Bulion warzywny WINIARY.
Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy
Jest to kolejny przepis, który pokochają wegetarianie lub osoby nieprzepadające za mięsem. Nie dość, że pasztet warzywny jest pyszny, to jeszcze bardzo zdrowy. Kasza gryczana powinna gotować się na wegetariańskim wywarze – w tym przypadku Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY. Dodatkiem umilającym kulinarne doznania są borowiki, czosnek oraz cebulka.
Klops z jajkiem
Pasztet wielkanocny można wykonać na jeszcze inny sposób. Klops to nic innego jak pasztet z mięsa z dodatkiem ugotowanych jajek. W tym przepisie należy połączyć mięso mielone z musztardą, cebulką oraz Przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY. Ukryte w mięsie jajko nie tylko dodaje smaku potrawie, ale również wspaniale wygląda na świątecznym stole. Klops najlepiej smakuje na zimno polany wyrazistym sosem tatarskim.
Pieczeń rzymska z pieczarkami
Pieczeń rzymska to nowe oblicze tradycyjnego pasztetu. Sekretem udanego dania jest połączenie mięsa mielonego oraz szynki. Nie może zabraknąć również pieczarek i ostrej cebulki. Pieczeń rzymska doskonale komponuje się z sosami na bazie majonezu. Ten oryginalny przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom! Grzybowy posmak pieczeni z pewnością zachwyci dzieci, które będą mogły zajadać się nią z dodatkiem chleba podczas świątecznego śniadania, jak i obiadu.