Muffinki to pyszny i szybki w przygotowaniu deser. Rzadko się nie udaje, jednak by jego walory smakowe były jeszcze lepsze, warto zastosować kilka wskazówek. Dzięki nim ciasto będzie miało doskonałą konsystencję, a upieczone będę prezentować się niczym z najlepszej cukierni w mieście!
Sposób na wilgotne ciasto
W przepisach na babeczki bardzo często zamiennie znajdują się olej oraz masło. Warto połączyć je w proporcji 3:1, co oznacza, że jeśli w przepisie jest 200 ml oleju, do ciasta należy dodać 300 ml oleju i 100 ml roztopionego masła. Dzięki temu ciasto już nigdy nie będzie suche!
Łączenie składników
W przypadku muffinek nie należy zbyt długo mieszać składników. Po dodaniu każdego kolejnego należy uzyskać jednolitą konsystencję, a po wymieszaniu całości od razu przełożyć masę do foremek i wstawić do piekarnika. Powietrze w masie sprawi, że ciasto nie wyrośnie odpowiednio.
Babeczki czekoladowe
Choć często stosuje się kakao, to jednak rozpuszczona czekolada doda wyjątkowego smaku i uczyni ciasto rozpływającym się w ustach. Muffinki czekoladowe podzielić można na takie z kawałkami czekolady w środku lub też z dodatkiem rozpuszczonej czekolady.
Ubijanie białek
Ciasto będzie puszyste, jeśli białka zostaną ubite osobno. Choć wiele przepisów wskazuje na dodanie całych jajek, warto rozbudować ten krok podczas przygotowywania ciasta i białka ubić osobno, a następnie wmieszać je dopiero na sam koniec, kiedy wszystkie pozostałe składniki będą już połączone.
Przesiewanie mąki proszku do pieczenia i sody
To kolejny sposób na to, by ciasto było puszyste i ładnie wyrosło. Przed przesiewaniem warto dodać do mąki proszek do pieczenia lub sodę (w zależności od przepisu).
Nakładanie muffinek
Papilotki warto wypełnić niemal całkowicie, a z pewnością na wysokość wyższą, niż ? foremki, która zazwyczaj wskazywana jest w przepisach. Dzięki temu babeczka będzie miała ładne wybrzuszenie, idealne do udekorowania.