Wszyscy wiedzą, że należy jeść warzywa i owoce, które powinny obowiązkowo znaleźć się również w diecie dzieci. Co to jednak oznacza w praktyce? Na pytania odpowiadają eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, których zapytaliśmy ile to jest jedna porcja warzyw i owoców w przypadku dzieci i młodzieży.
Warzywa i owoce to niezwykle istotny element diety dzieci. Znajdują się u podstawy Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dzieci i młodzieży, tuż nad aktywnością fizyczną.
Dlaczego dzieci powinny jeść warzywa i owoce?
Warzywa i owoce są nie tylko źródłem korzystnego dla zdrowia błonnika pokarmowego, ale też wielu witamin w tym C, beta-karotenu, K, folianów, składników mineralnych, takich jak potas, jak i licznych, prozdrowotnych substancji bioaktywnych np. flawonoidów, polifenoli. Składniki te są niezbędne dla zdrowia oraz prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży.
Dodatkowo regularnie spożywane zapobiegają cukrzycy typu 2, otyłości, nadciśnieniu, niedokrwiennej chorobie serca i niektórym nowotworom.
Ile porcji warzyw i owoców powinno znaleźć się w codziennej diecie dziecka?
Minimum 5, co oznacza, że można zjeść ich więcej z korzyścią dla organizmu. Należy pamiętać o odpowiednich proporcjach – więcej warzyw niż owoców.
Ile to jest jedna porcja?
Porcja to orientacyjnie 80-100 g, czyli wcale nie tak dużo. Jeśli chodzi o warzywa to np. średni pomidor, dodany do śniadania, ? średniej papryki do drugiego śniadania, ? szklanki gotowanego szpinaku do obiadu i 3 różyczki brokuła do kolacji. W przypadku owoców może być to 8 dużych truskawek do owsianki na śniadanie czy banan na podwieczorek.
Jakie warzywa i owoce wybierać?
Najlepiej zdecydować się na te sezonowe. Trzeba postawić też na różnorodność, ponieważ żadne warzywo czy owoc nie zawiera wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych. W tej kwestii można kierować się kolorami, które dużo mówią o właściwościach danego warzywa i owocu, dlatego najlepiej łączyć te, o różnych kolorach.
Jak jeść warzywa i owoce?
Surowe, gotowane, pieczone. Warto jednak częściej sięgać po surowe, ponieważ takie zawierają więcej cennych składników.
Alejakobiet.pl