Warto wprowadzać zupy do diety, ponieważ są smaczne i pożywne. Jeśli wydaje ci się, że nie masz wystarczająco wiele czasu na ich przygotowywanie, nic bardziej mylnego. Przekonaj się o tym, wypróbowując dwa sprawdzone przepisy, które mamy przyjemność dzisiaj przedstawić. Co wybierasz? Grochówkę czy barszcz ukraiński? A może obie smakowite i sycące zupy na stałe zagoszczą w twoim menu?
Idealna domowa grochówka
Grochówka jest dość prostą zupą, ale można przygotowywać ją na wiele sposobów. Niemal każda gospodyni ma swój ulubiony przepis na zupę grochową. Nasza wersja polega na połączeniu aromatycznej i wykwintnej bazy z doskonale dobranymi składnikami. Oto, czego potrzebujesz, aby przyrządzić tę sycącą i aromatyczną zupę:
- Zupa grochowa Nasza Specjalność WINIARY
- 1 litr bulionu mięsnego
- 100 g włoszczyzny
- 3 ziemniaki
- 100 g boczku wędzonego
- 1 łyżeczka mąki
- 2 ząbki czosnku
- majeranek, sól i pieprz do smaku
Jako bazę do tego wspaniałego dania wykorzystamy Zupę grochową Nasza Specjalność WINIARY, która zapewnia tradycyjny aromat. Aby zupa smakowała jeszcze bardziej intensywnie, istotną rolę odgrywa dobrej jakości bulion mięsny. Jeśli masz już gotowe wszystkie składniki, przystępujemy do gotowania!
Marchew, seler i pietruszkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie zagotuj bulion mięsny i wrzuć do niego wszystkie warzywa – gotuj, dopóki nie staną się miękkie. W trakcie gotowania pokrój boczek w kostkę i wysmaż go na patelni do momentu, aż się zarumieni, a następnie oprósz mąką. Boczek jest na tyle tłusty, że na patelni nie musisz umieszczać oleju. Teraz mieszankę z zupą grochową rozprowadź w szklance zimnej wody, a następnie wlej do gotujących się warzyw i zagotuj wszystko raz jeszcze, dokładnie mieszając. Posiekaj czosnek i dodaj go do zupy wraz z boczkiem. Dopraw grochówkę do smaku, a następnie gotuj wszystkie składniki jeszcze 5 minut. Wyśmienita zupa będzie już gotowa do podania!
Barszcz ukraiński z ziemniakami, w którym się zakochasz
Równie wspaniałą i sycącą potrawą jest barszcz ukraiński. Jego przygotowanie może z pozoru wydawać się karkołomne, ale to mylne wrażenie. Jak zrobić barszcz ukraiński, aby zaoszczędzić czas i cieszyć się intensywnym smakiem? Tym razem również skorzystamy ze sprawdzonej bazy. Oto pełna lista składników:
- Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
- 250 g białej kapusty
- 2 ziemniaki
- marchew
- pietruszka
- cebula
- biała fasola konserwowa
- 50 g wędzonego boczku
- łyżka mąki
- 100 ml śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie barszczu rozpocznij od oczyszczenia i obrania warzyw. Włoszczyznę pokrój w paseczki, a ziemniaki i cebulę w kostkę. Fasolę wystarczy odsączyć z zalewy i przelać zimną wodą. Ziemniaki, kapustę, marchew i pietruszkę gotuj w 1,5 litra wody aż do miękkości. Boczek również pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, następnie dodaj do niego cebulę, a gdy ta się zeszkli, również odrobinę mąki. Później umieść na patelni rozprowadzony barszcz czerwony z opakowania. Wymieszaj wszystkie składniki i przypraw do smaku. Na końcu dodaj jeszcze fasolę i ewentualne dodatkowe przyprawy, a zupę podawaj ze śmietaną.
Alejakobiet.pl