Strona główna Aktualności Zupa na upalny dzień: przepisy na chłodniki

Zupa na upalny dzień: przepisy na chłodniki

przez admin

Chłodnik tradycyjny

Składniki: pęczek botwinki, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki, duży ogórek, 2 kostki bulionu drobiowego, 500 g jogurtu naturalnego, koperek.

Wykonanie: Umytą botwinkę siekamy, zalewamy szklanką wrzątku, wrzucamy kostki bulionu i gotujemy przez około 10 minut. Wywar studzimy i łączymy z jogurtem. Dodajemy pokrojone: rzodkiewki, ogórka, szczypiorek oraz koperek. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Chłodnik ze szczawiu

Składniki: 5 szklanek kefiru lub maślanki, szklanka śmietany, 1/3 szklanki ryżu, garść szczawiu, 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 6-8 posiekanych świeżych listków mięty, 3-4 jajka ugotowane na twardo, cukier, pieprz, sól.

Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Kefir roztrzepujemy ze śmietaną i mieszamy z zieleniną. Dodajemy ryż i pokrojone w kostkę jajka. Doprawiamy do smaku i chłodzimy w lodówce.

Chłodnik ogórkowy

Składniki: litr jogurtu naturalnego, 3-4 ogórki, pęczek rzodkiewki, 1-2 cebule dymki, cytryna, 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 3 ząbki czosnku, pęczek włoszczyzny, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, biały pieprz, sól.

Wykonanie: Z włoszczyzny gotujemy litr wywaru, doprawiamy solą, pieprzem i studzimy. Połowę ogórków obieramy, miksujemy i łączymy z wywarem. Pozostałe ogórki kroimy w kostkę. Oczyszczone rzodkiewki kroimy w półplasterki. Dymkę drobno siekamy. Warzywa mieszamy z wywarem ogórkowym. Cytrynę parzymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jogurt roztrzepujemy z sokiem i skórką cytrynową, dodajemy do chłodnika. Doprawiamy roztartym z solą czosnkiem i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Orzechy prażymy na patelni i posypujemy nimi chłodnik.

Hiszpańskie gazpacho

Składniki: 70 dag pomidorów bez skórki, papryka, ogórek, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 2 cebule, pęczek bazylii, sól, pieprz, cukier do smaku.

Wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz bazylii i ogórka) miksujemy. Dodajemy pokrojonego ogórka i mieszamy. Jeśli gazpacho wyszło za gęste dolewamy wody. Wrzucamy posiekaną bazylię. Doprawiamy i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Chłodnik owocowy
Składniki: litr jogurtu naturalnego, szklanka ulubionych owoców, 10 dag cukru, lody owocowe.

Wykonanie: Owoce płuczemy, osączamy z wody i miksujemy. Dodajemy jogurt, wkładamy zmiksowane owoce, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Chłodzimy. Podajemy z dwiema gałkami lodów.

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej