Chłodnik tradycyjny
Składniki: pęczek botwinki, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki, duży ogórek, 2 kostki bulionu drobiowego, 500 g jogurtu naturalnego, koperek.
Wykonanie: Umytą botwinkę siekamy, zalewamy szklanką wrzątku, wrzucamy kostki bulionu i gotujemy przez około 10 minut. Wywar studzimy i łączymy z jogurtem. Dodajemy pokrojone: rzodkiewki, ogórka, szczypiorek oraz koperek. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Chłodnik ze szczawiu
Składniki: 5 szklanek kefiru lub maślanki, szklanka śmietany, 1/3 szklanki ryżu, garść szczawiu, 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 6-8 posiekanych świeżych listków mięty, 3-4 jajka ugotowane na twardo, cukier, pieprz, sól.
Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Kefir roztrzepujemy ze śmietaną i mieszamy z zieleniną. Dodajemy ryż i pokrojone w kostkę jajka. Doprawiamy do smaku i chłodzimy w lodówce.
Chłodnik ogórkowy
Składniki: litr jogurtu naturalnego, 3-4 ogórki, pęczek rzodkiewki, 1-2 cebule dymki, cytryna, 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 3 ząbki czosnku, pęczek włoszczyzny, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, biały pieprz, sól.
Wykonanie: Z włoszczyzny gotujemy litr wywaru, doprawiamy solą, pieprzem i studzimy. Połowę ogórków obieramy, miksujemy i łączymy z wywarem. Pozostałe ogórki kroimy w kostkę. Oczyszczone rzodkiewki kroimy w półplasterki. Dymkę drobno siekamy. Warzywa mieszamy z wywarem ogórkowym. Cytrynę parzymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jogurt roztrzepujemy z sokiem i skórką cytrynową, dodajemy do chłodnika. Doprawiamy roztartym z solą czosnkiem i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Orzechy prażymy na patelni i posypujemy nimi chłodnik.
Hiszpańskie gazpacho
Składniki: 70 dag pomidorów bez skórki, papryka, ogórek, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 2 cebule, pęczek bazylii, sól, pieprz, cukier do smaku.
Wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz bazylii i ogórka) miksujemy. Dodajemy pokrojonego ogórka i mieszamy. Jeśli gazpacho wyszło za gęste dolewamy wody. Wrzucamy posiekaną bazylię. Doprawiamy i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Chłodnik owocowy
Składniki: litr jogurtu naturalnego, szklanka ulubionych owoców, 10 dag cukru, lody owocowe.
Wykonanie: Owoce płuczemy, osączamy z wody i miksujemy. Dodajemy jogurt, wkładamy zmiksowane owoce, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Chłodzimy. Podajemy z dwiema gałkami lodów.
Dominika Górtowska