Korzystanie z dobrodziejstw świeżych warzyw to najlepsza dieta. My latem stawiamy między innymi na cukinię . Zdradzamy Wam, jak ją pysznie przyrządzić.
Tarta z cukinią
Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 2 cukinie, cebula, 2-3 ząbki czosnku, 3 jajka, 125 g fety, 50 g parmezanu, kminek, kilka listków mięty.
Wykonanie: Ciasto francuskie wykładamy na formę do tarty, nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze podanej na opakowaniu. Cukinie ścieramy na tarce, posypujemy solą, a następnie odcedzamy sok. Cebulę i czosnek dusimy, dodajemy cukinię i dusimy jeszcze przez około 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz i pieczemy około 10 minut. Dekorujemy miętą.
Kotleciki z cukinii
Składniki: polędwiczka wieprzowa, 100 ml czerwonego wina, 100 ml oleju, łyżka ziół prowansalskich, ząbek czosnku, 2 małe cukinie (lub jedna duża), cebula, papryka, 1/2 puszki kukurydzy, 15 dag żółtego sera, sól i pieprz.
Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w dość grube plastry i rozgniatamy rękoma. Czerwone wino mieszamy z olejem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz zioła prowansalskie. Na koniec dodajemy obrany i posiekany czosnek. Marynatę dokładnie mieszamy i polewamy nią pokrojoną polędwiczkę. Mięso odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Cukinie myjemy i kroimy w plastry (powinno być ich tyle, ile plastrów polędwicy). Posypujemy solą i pieprzem. Obraną cebulę i paprykę siekamy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce. Plastry cukinii kładziemy na przykrytej pergaminem blasze. Na nich umieszczamy polędwiczki. Posypujemy cebulą, papryką, kukurydzą i serem. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Sałata z boczkiem i cukinią
Składniki: główka sałaty lodowej, 8 plastrów wędzonego boczku, łyżka oliwy, 2-3 średnie cukinie, 25 dag pieczarek, pół słoika suszonych pomidorów osączonych z oliwy, sól. Sos: 4 łyżki oliwy, półtorej łyżeczki musztardy, 1-2 łyżki białego octu winnego, 1/2 łyżeczki cukru.
Wykonanie: Sałatę myjemy i dokładnie ją osączamy. Cukinie i pieczarki kroimy w plastry, a pomidory w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cukinie. Solimyje i zdejmujemy z patelni. Wkładamy pieczarki, zarumieniamy i lekko solimy. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na patelni, osączamy z tłuszczu na papierze. Robimy sos, mieszając wszystkie składniki. Sałatę wykładamy na dużą salaterkę i polewamy sosem. Na wierzchu równomiernie rozkładamy suszone pomidory, ciepły boczek, cukinie i grzyby. Podajemy z pieczywem.
Zupa cukiniowa
Składniki: 500 g cukinii, 2 cebule, litr rosołu warzywnego, pęczek pietruszki, 3 łyżki świeżej kremówki, sól, pieprz, łyżka ziarenek słonecznika.
Wykonanie: Cukinię myjemy. 1/4 odstawiamy, resztę kroimy na kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Składniki gotujemy w rosole warzywnym przez około 15 minut. Dodajemy pietruszkę i śmietanę kremówkę. Miksujemy. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco z uprażonymi ziarenkami słonecznika i pozostałą, pokrojoną na kawałeczki, surową cukinią.
Zapiekane cukinie
Składniki: 80 g ryżu, 150 g mięsa mielonego, 3 małe cukinie, 120 g żółtego sera, ostra i słodka papryka w proszku, oregano, pieprz, ząbek czosnku, sól.
Wykonanie: Ryż gotujemy około 2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu. Cukinie kroimy wzdłuż na pół, a następnie odcinamy końcówki. Łyżeczką wydrążamy miąższ. Mięso mieszamy z ryżem, przyprawiamy i nadziewamy cukinie. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach prze 20 minut. Na wierzchu układamy plasterki sera i pieczemy bez przykrycia jeszcze 15 minut.