1,8K
Szybkie danie na ciepło, do którego można wykorzystać resztki, które mamy w lodówce? Jeden z pierwszych wyborów to frittata – nasz przepis to frittata z ziemniakami, szpinakiem, boczkiem oraz pomidorkami. Palce lizać! I wcale nie trzeba się napracować.
Składniki (na patelnię 28 cm) – taka ilość składników wystarczy dla 2 dorosłych osób i dziecka:
- ziemniaki – 400g
- jajka – 8 sztuk
- cebula (średnia)
- 3 plastry boczku wędzonego
- pomidorki koktajlowe lub cherry – 10-12 sztuk
- liście szpinaku (w zastępstwie może być np. pokrojona cukinia)
- tymianek (łyżeczka)
- sól, pieprz
- olej – 3 łyżki
Frittata – przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy, po ostudzeniu kroimy na plastry o grubości 3,4 mm.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Boczek kroimy na kawałki mniej więcej wielkości plastrów wcześniej pokrojonych ziemniaków
- Jajka roztrzepujemy z tymiankiem, solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki olejku, szklimy cebulę, dodajemy ziemniaki oraz boczek. Podsmażamy około minutę. Zalewamy jajkami. Trzymamy dodatkową minutę, dwie na kuchence aż zacznie nam się formować coś w rodzaju omleta.
- Zdejmujemy z kuchenki. Dodajemy pokrojone pomidorki i liście szpinaku.
- Wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika – zapiekamy 14-16 minut w temperaturze 180°C.
Gotowe – smacznego!
Alejakobiet.pl