Nie ma nic lepszego niż udana domówka! Nie trzeba się martwić późnym powrotem, a wielu z nas doskonale czuje się w roli gospodarzy. Skoro domówka z założenia jest luźnym spotkaniem towarzyskim, nie każdemu uśmiecha się spędzanie czasu w kuchni na wielogodzinnych przygotowaniach. Nie sposób jednak wyobrazić sobie domówki, na której nie pojawią się smakowite przystawki czy przekąski na ciepło. Jak przygotować coś apetycznego i atrakcyjnego w prosty, a zarazem szybki sposób?
Antipasti, czekadełka i amuse-bouche
Brzmi tajemniczo? Tak naprawdę pod tymi słowami kryje się nic innego, niż dobrze znane nam przystawki. Antipasti to włoskie zakąski w postaci wędlin, marynowanych warzyw czy serów, przy których biesiaduje się niemal całymi dniami, z kolei czekadełka i amuse-bouche (znaczenie jest identyczne) to również przekąski, np. chlebek z masłem ziołowym, ale serwowane w restauracjach, by umilić czekanie na główny posiłek. Warto o nich wiedzieć i zapoznać się z różnymi przepisami, ponieważ mogą posłużyć jako inspiracja do stworzenia domowych, atrakcyjnych przekąsek, idealnych na imprezę, za pomocą których zaspokoimy głód i zadbamy o atrakcyjne menu podczas spotkania. Nie ma bowiem co ukrywać – odpowiednia prezencja to klucz do sukcesu niemal wszystkich przystawek!
O czym warto pamiętać, jeśli chce się zaserwować apetyczne zakąski? O detalach! Sposób podania ma duże znaczenie. Sery, wędliny, orzechy i owoce warto podawać razem, np. na drewnianej lub kamiennej desce. Wygląda to elegancko, a zarazem pozwala na swobodne dobieranie i łączenie składników wedle uznania gości. Sery idealnie komponują się z winogronami i orzechami. Jeśli chce się podać marynowane warzywa czy grzybki – idealnie nadadzą się do tego niewielkie miseczki, które przy okazji będą dekoracją stołu. Jako przystawki idealnie sprawdzą się też klasyczne koreczki – odpowiedni dobór składników sprawi, że zachwycą nie tylko smakiem, ale i kolorami. Świetną propozycja dla gości mogą okazać się także mini kanapeczki, np. na krakersach. Wędzony łosoś, serek śmietanowy, odrobina kawioru, koperek… możliwości na ich przygotowanie jest naprawdę wiele!
Sałatka dobra na wszystko!
Sałatki to częsty element domówkowego menu i trudno się temu dziwić – są lubiane zarówno przez wegetarian, jak i wielbicieli mięsnych smaków, nie potrzeba wiele czasu, aby je przygotować i doskonale prezentują się na stole. Tutaj również warto stawiać na prostotę – nie oznacza to jednak, że szybka sałatka nie może zaskakiwać smakiem! Klasykiem jest sałatka grecka, zachwycająca świeżością i pięknymi kolorami, które ożywią stół. Jeśli chce się przygotować nieco bardziej sycącą, ale równie prostą wersję tego dania, warto wykorzystać makaron, ryż czy różnego rodzaju kasze, do których można dodawać surowe, gotowane albo marynowane warzywa. Nie tylko smak i kolory sprawiają, że tak przygotowana szybka sałatka jest wyjątkowa! Warto stawiać także na sprawdzone połączenia, takie jak pomidor z cebulą czy jajka z majonezem! Doskonałym dodatkiem mogą okazać się apetyczne dressingi, dipy lub sosy, które podkreślą smak użytych składników i ułatwią ich połączenie. W tej roli warto wykorzystać m.in. delikatny majonez, np. Majonez Dekoracyjny WINIARY, dzięki któremu szybka sałatka będzie miała zwartą, subtelną konsystencję.
Odpowiednio połączone składniki, które następnie wyeksponujemy na stole, pozwolą na stworzenie smacznych, a przy tym miłych dla oka zakąsek. Odwiedzający nas goście z pewnością będą zachwyceni, mogąc rozsmakować się w apetycznych kanapeczkach, tostach, sałatkach – to proste przekąski, które sprawdzą się na niemal każdej domówce!
Alejakobiet.pl