Strona główna Aktualności Słodki, wielkanocny specjał – mazurek przygotowany według prostego przepisu

Słodki, wielkanocny specjał – mazurek przygotowany według prostego przepisu

przez AlejaKobiet.pl

Żur i biały barszcz, baby, mazurki i serniki to obowiązkowe potrawy na świątecznym stole. Smaczne dania, często tworzone z rodzinnych przepisów, wzbogacają wspólne chwile. Wsród wielkanocnych słodkości dla wielu smakoszy prym wiedzie mazurek – oto przepis jak go przygotować, aby uprzyjemnił nadchodzące Święta.

Mazurek wielkanocny – przepis na wielkanocny specjał

Mazurek to dwie części: ciasto oraz masa – połączone tworzą wyjątkowa smakowitą całość.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • masło
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka

Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.

Składniki na masę:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 15 dkg orzechów włoskich
  • 0,5 kostki masła Mazurski Smak
  • 2 łyżki kakao
  • skórka z pomarańczy
  • migdały

Przygotowanie: Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm, podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę – z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy, aż się rozpuszczą. Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Na to wykładamy masę czekoladową. Po zastygnięciu ścieramy na to skórkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować innymi bakaliami. Smacznego!

Alejakobiet.pl

 

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej