Żur i biały barszcz, baby, mazurki i serniki to obowiązkowe potrawy na świątecznym stole. Smaczne dania, często tworzone z rodzinnych przepisów, wzbogacają wspólne chwile. Wsród wielkanocnych słodkości dla wielu smakoszy prym wiedzie mazurek – oto przepis jak go przygotować, aby uprzyjemnił nadchodzące Święta.
Mazurek wielkanocny – przepis na wielkanocny specjał
Mazurek to dwie części: ciasto oraz masa – połączone tworzą wyjątkowa smakowitą całość.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- masło
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
Składniki na masę:
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
- 15 dkg orzechów włoskich
- 0,5 kostki masła Mazurski Smak
- 2 łyżki kakao
- skórka z pomarańczy
- migdały
Przygotowanie: Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm, podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę – z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy, aż się rozpuszczą. Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Na to wykładamy masę czekoladową. Po zastygnięciu ścieramy na to skórkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować innymi bakaliami. Smacznego!
Alejakobiet.pl