Strona główna Kuchnia Gordon Ramsay

Gordon Ramsay

przez admin
Kim jest ten znany z ciętego języka i perfekcjonizmu światowej sławy kucharz? Oto jego wizerunek medialny: ekscentryk, arogant, człowiek, który nie zostawia suchej nitki na daniu (ani tym bardziej na kucharzu), które się mu nie spodoba i nie zostanie wykonane dokładnie tak, jak on – Gordon – sobie to zaplanował. Niezależnie, czy jest dziwakiem, czy geniuszem – jest przede wszystkim człowiekiem z pasją – do gotowania, i całe szczęście, bo świat kulinarny byłby nieco bledszy, gdyby jednak został sportowcem…

Gordon Ramsay urodził się w jesienią, 8 listopada 1966 roku w Szkocji. Zanim rozpoczął karierę w świecie kulinariów, był zapalonym sportowcem – w drużynie Glasgow Rangers grał 3 lata, by w wieku lat 18, po kontuzji, stwierdzić, że jednak nie tędy droga. Jego kariera rozpoczęła się od studiów hotelarskich, które otworzyły mu drogę do świata restauracji.

Pierwszym prawdziwym nauczycielem Gordona był Marko Pierre White, znany z programu „Hell’s Kitchen”. Następnie pracował kilka lat z Albertem Roux w restauracji Le Gavroche, a potem szlifował swoje umiejętności we Francji w Savoyu i Robuchon, by w roku 1993 zostać szefem restauracji Aubergine.

Pierwszą własną restaurację otworzył w Chelsea, w 1998 roku, i od tej pory regularnie otwierał nowe. Obecnie ma ich około 20, a przewodnik Michelin hojnie obdarza je swoimi prestiżowymi gwiazdkami (w sumie wszystkie restauracje zebrały 14, co jest olbrzymim sukcesem). Poza restauracjami Ramsay posiada również puby oraz pisze świetne książki kucharskie. W Polsce ukazały się „Łatwe gotowanie”, „Szef kuchni po godzinach”, „Zdrowa kuchnia” i „Niedzielne przysmaki”. Ma także programy telewizyjne: „The F World”, „Kitchen Nightmares” oraz najnowszy „Gordon Ramsay: Cookalong Live”, emitowany w piątki na Channel 4.

Prywatnie jest mężem i ojcem czwórki dzieci, choć sława często wchodzi mu w paradę, deptając jego prywatność. Choćby historia o romansie z Sarah Symons, o który oskarżyły go media. Skończyło się dobrze, jego żona Tana stanęła na wysokości zadania i małżeństwo zostało uratowane. Poza tym jest wytrawnym biegaczem (bierze od 9 lat udział w Maratonie Londyńskim).

Jaka jest jego kuchnia? Cóż, mało prawdopodobne jest, że otworzy on restaurację w Polsce, do Londynu dość w sumie daleko, jak na wypad do restauracji, a i po kieszeni może pociagnąć… Zatem najlepiej sprawdzić samemu, wypróbowując jego przepisy. W każdym razie to kuchnia zaskakujących połączeń i niebanalnego smaku, chwilami trudna i skomplikowana, ale… raz kozie śmierć!

Agnieszka Rachwał

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej