Gdy za każdym razem na pytanie „Co chcecie jutro na obiad?”, słyszysz: „Kurczaka!”, wypróbuj nasze przepisy na mięso drobiowe. Rodzina będzie zaskoczona.
Kurczak w sosie jogurtowym
Składniki: duży filet z kurczaka, pęczek włoszczyzny, oliwa do smażenia, sól, pieprz. Sos: mały jogurt naturalny, 2 łyżeczki curry.
Wykonanie: Włoszczyznę myjemy, osuszamy i kroimy w słupki, a pora w paseczki. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę i podsmażamy, aż nabiorą intensywnego koloru. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym i kroimy w paseczki. Mięso przekładamy na podsmażone warzywa, mieszamy i smażymy. Jogurt dokładnie mieszamy z curry i wlewamy do warzyw. Cały czas mieszając, dusimy przez kilka minut. Kurczaka podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Nuggetsy z kurczaka
Składniki: 4 piersi kurczaka, sól, grubo mielony pieprz, 5 czubatych łyżek mąki, jajko, 15 dag tartej bułki, łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, tłuszcz do głębokiego smażenia, awokado, 5 łyżek serka homogenizowanego, 3 łyżki soku z cytryny, odrobina sosu tabasco.
Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy na kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem. Panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w tartej bułce wymieszanej z natką. Kawałki kurczaka smażymy w głębokim oleju. Osączamy na papierowym ręczniku. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ. Miksujemy go z serkiem i sokiem z cytryny. Przyprawiamy tabasco, solą i pieprzem. Podajemy do kurczaczków.
Orientalna potrawka z kurczaka
Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, żółty grejpfrut, mała cebula, 2-3 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki, curry, sól, biały pieprz, 1-2 łyżki oleju.
Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w dość duże kawałki. Cebulę obieramy, myjemy i siekamy. Posypujemy łyżeczką curry. Chwilę smażymy i wrzucamy mięso. Gdy się lekko zarumieni, wlewamy bulion. Dusimy przez około 20 minut. Grejpfruta obieramy i dzielimy na cząstki. Usuwamy białą błonkę. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do mięsa. Gotujemy. Wkładamy cząstki owocu i mocno podgrzewamy. Całość ewentualnie doprawiamy solą i curry. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Roladki drobiowe w boczku
Składniki: 8 filetów z kurczaka, ząbek czosnku, 40 dag twarogu, żółtko, 8 plastrów wędzonego boczku, 1/2 szklanki białego wina, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, bazylia, natka pietruszki, szczypiorek, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.
Wykonanie: Mięso lekko zbijamy drewnianym tłuczkiem. Czosnek przepuszczamy przez praskę, a zioła siekamy. Połowę sera mieszamy z żółtkiem, połową ziół, solą i pieprzem do smaku. Masą twarogową smarujemy mięso, rolujemy, owijamy plastrem boczku, spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy na złoto na oleju. Podlewamy winem i bulionem, zapiekamy przez około 30 minut w 200 stopniach. Roladki wyjmujemy z sosu i trzymamy w cieple. Do sosu wkruszamy resztę sera i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy resztę ziół, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ragout z piersi kurczaka
Składniki: 2 duże piersi kurczaka, łyżka przyprawy do kurczaka, żółty i zielony strąk papryki, nieduża kapusta pekińska, kilka grzybów leśnych lub pieczarek, szklanka bulionu drobiowego z kostki, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka koncentratu pomidorowego, płaska łyżka mąki, pieprz, sól, olej do smażenia.
Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą i mąką, obsmażamy w rondlu na oleju, przekładamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i posiekany czosnek. Grzyby kroimy w cienkie paski. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, a strąki kroimy w kostkę lub paski. Do smażącej się cebuli wrzucamy grzyby, chwilę smażymy, mieszając, po czym dodajemy mięso, bulion, lekko solimy i przyprawiamy pieprzem. Dusimy około 15 minut. Dodajemy paprykę i poszatkowaną kapustę. Gdy warzywa są prawie miękkie, dodajemy koncentrat. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.