Strona główna Kuchnia Karnawał smaków i zapachów

Karnawał smaków i zapachów

przez admin

Choć mówi się,iż odkrycie Kolumba doprowadziło do spotkania dwóch światów- starego europejskiego i nowego- amerykańsko-indiańskiego, jego konsekwencje sięgnęły dalej. Do smaków indiańskich i portugalskich, dołączyły z czasem także pierwiastki afrykańskie, przywienione na kontynent wraz z falą niewolników w XVII wieku.

Kulinarna samba

Brazylijskiemu gotowaniu, podobnie jak i karnawałowi , towarzyszy szczególna muzyka. Odgłos cebuli skwierczącej na rozgrzanej patelni miesza się z syczeniem czosnku i fasoli oraz stukotem muszli skorupiaków. Brazylia jest krajem niezwykle różnorodnym- pod wieloma względami. Każdy region posiada swoją własną, bogatą tradycję- kulturową, językową, także kulinarną. Na północy- tam, gdzie dominuą pierwiastki indiańskie, do dzisiaj podstawę pożywienia stanowią płody ziemi- maniok, mango, kokosy oraz ryby. W północno-wschodnich krańcach kraju, zwłaszcza w regionie Bahia, zdominowanym przez kulturę afrykańską, znajdziemy na stole comida baiana- ananasy ( pod każdą postacią), pomarańcze, przede wszystkim zaś czarną fasolę i owoce morza.Wszystko oczywiście dobrze doprawione i podsmażone na dende-aromatycznym oleju z palmy. Sztandarowe dania z tego regionu stanowią caruru przyrządzane z krewetek, oleju i orzechów nerkowca oraz moqueca, będąca połączeniem ryb, cebuli, ryżu, chilli i kolendry.

Południowo wschodni tygiel

Na południowym wschodzie, w Rio de Janeiro i Sao Paulo panuje kulinarny kosmopolityzm, a rdzenne smaki mieszją się z europejskimi. Można tu skosztować włoską pizzę, niemiecką Kartoffelsalad oraz polskie kopytka.Jest to wynik „brazylisjkiej gorączki”, która na początku XX wieku sprowadziła w te rejony rzesze emigrantów z Europy.Przebywając w tej części Brazylii nie sposób nie spróbować feijoady, której podstawę stanowi czarna fasola gotowana z kiełbasą, suszonym mięsem, czosnkiem oraz bardzo mocnym pieprzem malgueta. Tradycyjnie podaje się ją z ryżem, na głębokim talerzu i popija orzeźwiającą aqua de coco- sokiem z zielonych kokosów, wypijanym przez słomkę  bezpośrednio z orzecha. Na pasterskim południu, w Rio Grande do Sul króluje comida gaucha, czyli kuchnia chłopska, której podstawę stanowi mięso- wołowina, jagnięcina, drób. Churrasco- brazylisjkie grillowanie stanowi tutaj swoisty rytuał, a złociste i mocno chmielowe piwo chopo, gwarantuje zawsze udaną zabawę.

Caipirinha – symbol Brazylii

Narodowy napójKulinarna sztuka Brazylii jest zdominowana przez arroz, feijao i farofel, czyli biały ryż,czarną fasolę i mąkę wyrabiana z manioku. Z tych składników tworzy się prato do dia- posiłek dnia, do którego dodawane jest carne, frango lub peixe- mięso, drób, bądź ryba. Głównym sposobem przygotowania posiłków jest grillowanie. Grilluje się wszędzie i wszystko- nie tylko mięso, ale także owoce morza, ananasy i banany. Każdy posiłek poprzedza zazwyczaj mały aperitiff w postaci caipirinhy, czyli typowego, brazylijskiego drinka, w skład którego wchdzą cachaca(odpowiednik kubańskiego rumu),limonki, brązowy cukier i kruszony lód.Brazylijczycy uznają ją za symol swojego kraju i nic dziwnego, bowiem spotyka się ją na każdym kroku- w restauracjach, barach, hotelach, a także na ulicznych straganach.Alternatywę dla caipirinhy stanowi ipanema, do której zamiast alkoholu dodaje się świeźy imbir. Napój ten jest wyjątkowo popularny na plażach Rio de Janaeiro zwłaszcza w dzielnicy Ipanema, której zawdzięcza swą nazwę.


Dzień bez kawy dniem straconym

Typowe brazylijskie śniadanie nie obejdzie się bez filiżanki „małej czarnej”, która jest tu wyjątkowo mocna i niezwykle aromatyczna.Sami Brazylijczycy zwykli mówić, że ich kawa jest gorąca jak piekło i słodka jak miłość, dlatego piją ją w ogromnych ilościach.Cafezinho, bo tak się ją nazywa, przypomina włoskie espresso, zawiera jednak dużo cukru i, co ważne, zawsze pije się ją bez mleka.Równie pobudzającą ilość kofeiny ma też amazoński „szampan”- guarana- robiony z jagód rosnących w selvie i znany Indanom na długo przed przybyciem Europejczyków.Podobnie jak sniadanie bez kawy, tak i obiad w każdym brazylijskim domu nie może być nie zwieńczony deserem. Do najsłynniejszych i najsmaczniejszych należą cajuzinho, czyli kuleczki z czekolady i orzeszków ziemnych oraz beijinhos de coco-kuleczki z żółtek, skondensowanego mleka i wiórków kokosowych.

Brazylia kusi, przyciąga i czaruje, a bogactwo smaków i aromatów, w które obfituje jej kuchnia zadowoli podniebienie  nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wystarczy choc raz spróbowac tego, co oferują brazylijskie gospodynie, by powiedzieć delicioso, czyli pyszne!


FEIJOADA

Składniki:
450 g kiełbasy
450 g polędwicy wieprzowej
400 g czarnej fasoli
2  białe cebule
4 łyżeczki oleju
szypta soli i pieprzu
szczypta suszonego czosnku
3-5 liści laurowych

Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Po odsączeniu ponownie zalewamy wodą i gotujemy około 3o min.Do dużego garnka wlewamy 2 łyżeczki oleju, sól, czonek, liście laurowe i ugotowaną fasolę.Następnie dodajemy posiekaną w plastry cebulę. Całośc gotujemy ok.15 minut i zestawiamy do ostygnięcia. Na osobnej patelni podsmażamy mięso, dodając w międzyczasie sól i czosnek, a na koniec przygotowaną wcześniej fasolę.Wszytko gotujemy jeszcze 1o minut dokładnie mieszając. Na koniec posypujemy pieprzem. Danie podajemy z białym ryżem, wymieszanym z kolendrą

Magdalena Ramos

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej