Dania wegetariańskie nie są zarezerwowane jedynie dla przeciwników
mięsa, jednak większość osób nie jest do nich przekonana. Te przepisy
sprawią, że zmienisz zdanie.
* WEGETARIAŃSKIE LECZO
Czas
zapomnieć o standardowym leczo i przygotować to bardziej zdrowe i
równie smakowite. Idealne na letnie dni, ale nie tylko. Warzywna bomba
witaminowa!
Składniki:
– cebula
– 2 cukinie
– 2 czerwone papryki
– 2 marchewki
– 500 g pieczarek
– 1 pomidor
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki margaryny
– posiekana pietruszka
– sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Postaw
garnek na wolnym ogniu i wrzuć do niego dwie łyżki margaryny, a
następnie cebulę pokrojoną w piórka i wyciśnięty czosnek. Pieczarki
podsmaż na patelni, aż do zmięknięcia i dodaj do zeszklonej cebuli.
Pokrój dość drobno wszystkie pozostałe warzywa i dorzuć do garnka
(pomidora w ostatniej kolejności). Całą miksturę przypraw do smaku
względem własnego upodobania. Gotuj do zmięknięcia warzyw. Na sam koniec
posyp danie pietruszką. Leczo możesz podać z ziemniakami lub chlebem,
ale równie dobrze smakuje bez dodatków.
* SPAGHETTI Z SEREM, SZPINAKIEM I POMIDORAMI
Lubisz
włoską kuchnie, ale znudziło ci się spaghetti bolognese? Mamy na to
sposób! Zasada nr jeden – postaw na warzywa! Co powiesz na szpinak i
pomidory?
Składniki:
– makaron spaghetti
– 2 pomidory
– filiżanka pokrojonego, świeżego szpinaku
– 2 garści utartego żółtego sera
– kilka listków bazylii
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– sól, papryka słodka, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Ugotuj
makaron, a następnie wrzuć go na patelnię z pokrojonymi pomidorami oraz
posiekaną bazylią. Dodaj szpinak, ser, przyprawy oraz koncentrat
pomidorowy. Mieszaj do czasu aż ser się roztopi. Gotowe! Nie ma nic
prostszego!
* KREM Z CUKINII
Czas
na przepis dla miłośników zup. Pomidorowa, żurek, ogórkowa…to wszystko
już było. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół. Przygotuj krem z cukinii.
Składniki:
– 1 kg cukinii
– 4 ziemniaki
– 2 kostki bulionu warzywnego
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki śmietany
– 1 łyżka masła
– garść posiekanego szczypiorku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Obierz
cukinie oraz ziemniaki, a następnie pokrój w niewielkie kostki. Wrzuć
warzywa do garnka i zalej wodą. Do wrzącej wody dorzuć kostki bulionowe i
gotuj aż cukinia i ziemniaki będą się rozpadać. Następnie miksuj całość
dodając powoli masło, przyprawy, śmietanę i czosnek. Zupę krem ozdób
posiekanym szczypiorkiem i podaj z czosnkowymi grzankami. Mmm…
* RYŻ OSTRO – KWAŚNY
Niektórzy
wolą stonowane smaki, a inni wręcz przeciwnie. Rozkoszuj się
fantastycznym wegetariańskim daniem z nutką ostrości i kwaskowatości.
Twoje kubki smakowe oszaleją.
Składniki:
– 40 dag ryżu
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanej cebuli
– 2 marchewki
– zielona papryka
– posiekana papryczka chilli
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 4 łyżki octu winnego
– 2 łyżki cukru
– łyżka oleju
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej
olej na patelni i podsmaż czosnek, a następnie wrzuć cebulę, marchewkę,
paprykę i papryczki chilli. Smaż przez chwile i dodaj cukier, sól,
pieprz, przecier pomidorowy i ocet. Zagotuj. Ryż oblej przygotowanym
sosem i delektuj się wyrazistymi smakami.
* NALEŚNIKI Z MLEKA SOJOWEGO Z JAGODAMI, TRUSKAWKAMI I MIĘTĄ
Naleśniki kocha każdy! Można je robić na milion sposobów, ale czy próbowałaś tych w stylu wegetariańskim? Czas najwyższy!
Składniki:
– 250g mąki
– 0,5 l mleka sojowego
– 2 jajka
– olej do smażenia
– jagody, truskawki i mięta dla smaku i ozdoby
Przygotowanie:
Do
mleko dodaj żółtka, mąkę i wymieszaj, a następnie delikatnie połącz z
pianą ubitą z białek. Rozgrzej patelnie z kilkoma kroplami oleju i usmaż
dość grube naleśniki w amerykańskim stylu. Podawaj je obsypane
jagodami, truskawkami oraz posiekanymi listkami mięty. Łasuchom
proponujemy również oblanie naleśników ulubionym syropem.
SMACZNEGO!
Elena Stefańska