Garść orzechów to przecież „minispiżarnia” pełna cennych wartości odżywczych, zawierająca m.in. zdrowy tłuszcz (40-60%), białko, nieco błonnika węglowodanów i skrobi oraz fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, oraz witaminy PP, A, E i z grupy B. Orzechy pozytywnie wpływają na nasz organizm. Regulują poziom cukru we krwi, zapobiegają atakom serca, chorobie wieńcowej. Pobudzają także pracęmózgu oraz łagodzą stany depresyjne. Firma Helio, ekspert w świecie bakalii i owoców, jest dystrybutorem orzechów nerkowca. Dostępne w 80 i 300-gramowych poręcznych opakowaniach orzechy, to produkt rekomendowany do wypieków i deserów, jaki i bezpośredniego spożycia. Nowy produkt Helio® to starannie wyselekcjonowane orzechy, pakowane do półprzezroczystych, kolorowych opakowań, przez które konsument ma możliwość oceny produktu pod względem jego wielkości, jakości i świeżości.
Król orzech
Te jasno kremowe, niezwykle smaczne orzechy zawdzięczają swą nazwę charakterystycznemu kształtowi. Smakosze doceniają ich ciekawy kształt i subtelny smak. Miękkie, o delikatnym, słodkim, lekko migdałowym smaku uważane są za
najsmaczniejszy orzech świata. Są bogate w tłuszcze, białko i cynk. Na ogół nerkowce je się w całości, prażone podaje się na przekąskę do napojów alkoholowych, do dekorowania i wzbogacania smaku sałatek. Nerkowce są składnikiem wielu potraw kuchni dalekowschodniej. Z potrawami kuchni indyjskiej, chińskiej smakują wprost wyśmienicie.
Ze zmielonych orzeszków HELIO®, miodu, wody i tofu (lub twarożku) można przyrządzić krem do sałatek zastępujący śmietanę. Zalecane są zatem w diecie wegetarian i wegan.
Orzechy nerkowca zawierają znaczne ilości żelaza. Równie ważna jest tu obecność cynku, który spełnia niebagatelną rolę w czynnościach krwiotwórczych oraz zapobiega niedotlenieniu organizmu, a także białka pełniącego funkcję budulcową dla organizmu. Orzechy nerkowca korzystnie wpływają także na skórę, włosy i paznokcie oraz uspokajają zestresowanych.
Ojczyzną orzechów nerkowca są tereny tropikalne. Ich historia ściśle wiąże się z
odkryciem Ameryki Południowej, wywodzą się bowiem z Brazylii. Pierwsze informacje
o owocach, z których Indianie wyciskali znakomity sok oraz o ich nasionach,
spożywanych w postaci prażonej, dotarły poprzez Francję i Portugalię, w XVI wieku.
Orzechy te opisywane były jako smaczniejsze od migdałów. Ciekawostką jest, że
odkrywcy z Portugalii, którzy jako pierwsi odkryli drzewo nerkowca, zabrali je do
różnych krajów. Dzisiaj, drzewo nerkowca można znaleźć w Mozambiku, Tanzanii,
Kenii, Indii i Brazylii. Indie, w których pierwotnie to drzewo miało zapobiegać erozji
gleby, obecnie wiodą prym na rynku orzechów nerkowca – 95% produkcji światowej.
Średnia cena w sklepie:
Orzechy nerkowca Helio Słoneczne Owoce® (80 g): ok. 6 zł
Orzechy nerkowca Helio Słoneczne Owoce® (300 g): ok. 20 zł
Produkt dostępny w handlu tradycyjnym i nowoczesnym na terenie całego
kraju.
Więcej informacji o produktach na stronie: www.helio.pl
AlejaKobiet.pl / Materiały prasowe