Nie wiesz, w jaki sposób zaimponować parterowi? Kieruj się starym przysłowiem – przez żołądek do serca.
Podnieś temperaturę w kuchni, a wzrośnie ona również w sypialni.
Jeśli marzą ci się upojne noce z ukochanym powinniście odnaleźć seksualną moc w jedzeniu. Afrodyzjaki podniosą wasze ciśnienie, a może nawet uwolnią od rutyny, która wdarła się do związku. Dobre jedzenie jest lekiem na prawie wszystko.
SEKSOWNE PRODUKTY:
Afrodyzjaki to m.in.:
– małże
– krewetki
– wanilia
– chude białe mięso
– ryby
– zielone warzywa liściaste
– brązowy ryż
– orzechy
– awokado
– trufle
– szparagi
– owies
– truskawki
– seler
– banany
– czekolada
Te produkty zawierają mnóstwo cynku, który zapobiega impotencji, zwiększają libido i dostarczają naszemu mózgowi zmysłowych doznań. Ponadto podnoszą poziom estrogenu oraz testosteronu.
ZMYSŁOWE MENU
1.Pikantna zupa szafranowa z małżami i brązowym ryżem
Składniki:
– 10 nitek szafranu
– 400 g małży
– 1 łodyga selera naciowego
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 3 łyżki masła
– 4 łyżki brązowego ryżu
– 175 ml białego wina
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 litr bulionu rybnego
– ok. 4 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki natki pietruszki
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Zalej szafran 2 łyżkami zimnej wody i odstaw, aż namoknie. Przygotuj małże- umyj, oderwij bisiory, szczoteczką oczyść muszlę i ponownie opłucz.
Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzuć plastry selera, posiekaną cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli. Całość zakryj przykrywką, duś przez około 10 minut. Po tym czasie dołóż ryż, smaż minutę, a następnie dodaj wino, szafran (z wodą), tymianek i gotuj.
Kolejny krok to wlanie bulionu do wcześnie przygotowanej mieszanki. Gotuj zupę około 30 minut, aż ryż będzie miękki, a potem dodaj mule i pozostaw maksymalnie na 3 minuty(świeże małże, w tym czasie muszą się otworzyć, te, które pozostaną zamknięte wyrzuć!)
Całość dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posyp pietruszką. Możesz podawać z grzankami.
2. Pomarańczowe krewetki na patyku
Składniki:
– 3 pomarańcze
– 20 dużych krewetek
– 1 czerwona papryka
– 1 ząbek czosnku
– 1 przyprawa do ryb (typu Knorr)
– 100 ml białego wytrawnego wina
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
– 1 łyżka ostrej papryki w proszku
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę- zmieszaj wyciśnięty czosnek, sok z pomarańczy, przyprawę do ryb, wino, miód, przecier pomidorowy i paprykę w proszku.
Krewetki zalej przygotowaną wcześniej marynatą, odstaw na około 3 godziny, a następnie odsącz nadmiar wody. Nabijaj na szpadki (patyczki szaszłykowe) na zmianę krewetkę z kawałkiem papryki. Piecz na grillu około 7 minut.
3. Deser bananowo-czekoladowy
Składniki:
– budyń bananowy / lody bananowe
– budyń czekoladowy / lody czekoladowe
– mleko
– banany
– 1 tabliczka czekolady
– 1 opakowanie herbatników
Przygotowanie:
Ugotuj budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli zdecydujesz się na użycie lodów deser będzie jeszcze prostszy). Rozpuść czekoladę i ostudź budynie. Na dnie salaterki (lub dużego kieliszka) układaj warstwowo- lekko skruszone herbatniki, budyń czekoladowy, banany pokrojone w plasterki i budyń bananowy. Całość oblej czekoladą i obsyp skruszonymi herbatnikami.
4.Truskawki w czerwonym winie
Składniki:
– 600 g truskawek
– 400 ml wytrawnego czerwonego wina
– 100 g cukru
Przygotowanie:
Oczyść truskawki, zalej je winem z cukrem i odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia przelej wino do garnka i gotuj, aż przynajmniej połowa odparuje. Gotowym sosem polej truskawki.
Elena Stefańska