1,1K
Pizzę wyróżnia to, że jest znana na całym świecie. Zajadają się nią ludzie od Europy po Stany Zjednoczone. O tej potrawie narosło wiele legend, ale także ciekawostek, do których ustosunkuje się artykuł.
• Sama jej nazwa swój początek odnajduje w słowie „picea”, co oznacza wypiekany bochen chleba. Faktycznie podkład pod dodatki składa się z mąki, wody, drożdży, odrobiny oleju, cukru, soli, innych wymyślnych składników, które są chronione w przeważającej części przez najlepsze pizzerie świata.
• Popularna Margherita pochodzi od spotkania królowej Włoch z neapolitańskim piekarzem, który kreatywnie zasygnalizował na placku barwy narodowe, nadając zupełnie nowy wymiar potrawie. Użył sera mozzarella, bazylii, pomidorów. To podstawa pod ten wybitny rodzaj pizzy.
• Około dziewięć tysięcy złotych kosztowała najdroższa na świecie pizza, zawierająca takie składniki jak złoto i inne prawie niedostępne na rynku produkty.
• Pizza posiada swój międzynarodowy dzień, wypadający na dziewiątego lutego. Zatem przynajmniej raz w roku zafunduj sobie ten smakowity posiłek.
• Jeden z najlepszych pizzerów świata potrafi stworzyć pełne ciasto w mniej niż cztery minuty. Taki ktoś przydałby się w każdym lokalu gastronomicznym.
• Najpopularniejsze marki tj. Pizzahut Katowice mogą odwiedzać bez problemu i sprzedawać w masowej skali swoje wypieki, lecz ich historia rozpoczyna się od bardzo małych lokali, w których serwowano na bieżąco różne dania, praktycznie natychmiastowo.
• Rodzajów pizzy jest cała masa, jednak do klasyki zalicza się Margherita, Marinara, pizza serowa (formaggi). Pierwsza pizzeria powstała w Neapolu i nieprzerwanie działa do czasów współczesnych. Wcześniej posiłek podawano na ulicach, bez strukturyzacji przepisów.
• Aby otworzyć pizzerię we Włoszech należy charakteryzować się wykształceniem, przejściem wielu kursów technicznych, spełnieniem mnóstwa formalności. W Polsce natomiast każdy może wejść do biznesu. Wystarczy jedynie kapitał.
• Pizzę, tylko w innym formacie jedli już Grecy, czy Rzymianie, jednak dopiero import pomidorów i tworzony z nich sos nadał faktycznej klasy ciastu. Zachwycało swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia.
• Podobno dla koneserów pizzy obrazą jest jej jedzenie sztućcami. Najlepiej lekko zwinąć kawałek i przytrzymać ręką w serwetce.
• Komisja Europejska od 2009 chroni przepis na pizzę typowo neapolitańską.
Alejakobiet.pl