Strona główna Aktualności Zaskakujące ciekawostki o pizzy

Zaskakujące ciekawostki o pizzy

przez admin
Pizzę wyróżnia to, że jest znana na całym świecie. Zajadają się nią ludzie od Europy po Stany Zjednoczone. O tej potrawie narosło wiele legend, ale także ciekawostek, do których ustosunkuje się artykuł.
•    Sama jej nazwa swój początek odnajduje w słowie „picea”, co oznacza wypiekany bochen chleba. Faktycznie podkład pod dodatki składa się z mąki, wody, drożdży, odrobiny oleju, cukru, soli, innych wymyślnych składników, które są chronione w przeważającej części przez najlepsze pizzerie świata.
•    Popularna Margherita pochodzi od spotkania królowej Włoch z neapolitańskim piekarzem, który kreatywnie zasygnalizował na placku barwy narodowe, nadając zupełnie nowy wymiar potrawie. Użył sera mozzarella, bazylii, pomidorów. To podstawa pod ten wybitny rodzaj pizzy.
•    Około dziewięć tysięcy złotych kosztowała najdroższa na świecie pizza, zawierająca takie składniki jak złoto i inne prawie niedostępne na rynku produkty. 
•    Pizza posiada swój międzynarodowy dzień, wypadający na dziewiątego lutego. Zatem przynajmniej raz w roku zafunduj sobie ten smakowity posiłek.
•    Jeden z najlepszych pizzerów świata potrafi stworzyć pełne ciasto w mniej niż cztery minuty. Taki ktoś przydałby się w każdym lokalu gastronomicznym. 
•    Najpopularniejsze marki tj. Pizzahut Katowice mogą odwiedzać bez problemu i sprzedawać w masowej skali swoje wypieki, lecz ich historia rozpoczyna się od bardzo małych lokali, w których serwowano na bieżąco różne dania, praktycznie natychmiastowo. 
•    Rodzajów pizzy jest cała masa, jednak do klasyki zalicza się Margherita, Marinara, pizza serowa (formaggi). Pierwsza pizzeria powstała w Neapolu i nieprzerwanie działa do czasów współczesnych. Wcześniej posiłek podawano na ulicach, bez strukturyzacji przepisów. 
•    Aby otworzyć pizzerię we Włoszech należy charakteryzować się wykształceniem, przejściem wielu kursów technicznych, spełnieniem mnóstwa formalności. W Polsce natomiast każdy może wejść do biznesu. Wystarczy jedynie kapitał. 
•    Pizzę, tylko w innym formacie jedli już Grecy, czy Rzymianie, jednak dopiero import pomidorów i tworzony z nich sos nadał faktycznej klasy ciastu. Zachwycało swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia. 
•    Podobno dla koneserów pizzy obrazą jest jej jedzenie sztućcami. Najlepiej lekko zwinąć kawałek i przytrzymać ręką w serwetce. 
•    Komisja Europejska od 2009 chroni przepis na pizzę typowo neapolitańską. 
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej